Nyheter

2016-11-17

Vad är skillnaden mellan måsar och trutar?

Här diskuteras det om silltruten är en sanitär olägenhet som vissa anser i Stockholm och har anmält fågeln till miljönämnden! De som diskuterar är fr v: halva Berit, Eva, Anna-Karin, Anna, Bitte, Gunilla, Ronnie, Viveca, Eva och Sandra.
Tjejgruppen bjöd på fisksoppa och saffranskaka med vispgrädde och rårörda lingon. Och som efterrätt serverade föredragshållaren - Måsar och trutar.

Ami/Åsas tjejgrupp växer så det knakar! Under tisdagskvällen var det var sjutton tjejer och en inbjuden kille som hörsammat kallelsen om soppa och vita örnar. Föredragshållaren var Ronnie Lindqvist som höll ett kort och intensivt föredrag om vitfågel. Träffen ägde rum i Kollektivhusets gillestuga på Ladugårdsängen.

En hel flock vita örnar såg Stig Grybe i sin monolog med Fågelskådaren men nu kan vi glömma den arten!

Ronnie berättade att måsar och trutar Laridae är en liten grupp av världens fåglar, 100 arter enligt IOC varav det finns 16-20 arter i Europa. De är släkt med labbar, tärnor och vadarfåglar.  – Ett gemensamt drag för måsar och trutar är att de är som människor – olika!

Vi fick lära oss skillnaden mellan måsar och trutar; typ svarta randen på näbben som fiskmåsen har och röda fläcken på trutnäbben som var till för att ungarna skulle hacka så fågeln stötte upp maten. 

Det blev en hel del nya ord – vad sägs om jizz, lump, split, vagrant och bräm bland annat. Och sen var det några ord som de flesta kunde - juvenil och adult och några till.

Diskussionens vågor gick stundtals höga, det var mycket som var nytt och alla ville lära sig mera! Gemenskapen vid det långa bordet kändes verkligen i luften. Den gick att ta på!

Nästa Tjejträff är vid Erik Rosenbergsstugan i Oset den 4 december, andra advent med den första julmysstämningen! Det ska också planeras för vårens program.
Alla är välkomna!

/Marianne
Gun Isacson och Ami Sundén sköter disken!