Nyheter

2016-09-23

Var femte gråtrut bär på multiresistenta bakterier

Gråtrut av Monica Ahlberg.

I Sverige bär var femte gråtrut på multiresistenta bakterier. I södra Europa är antalet betydligt högre, åtta av tio.
– Vi har på många sätt tappat kontrollen på situationen, säger forskningschef Jonas Bonnedahl i en artikeln i Dagens Nyheter.'

– Vi har miljontals fåglar som flyttar runt i Europa och uppåt hälften bär på resistenta bakterier, säger Jonas Bonnedahl, forskningschef i Kalmar läns landsting.

I flera år har han forskat på resistenta bakterier bland fåglar över stora delar av världen – Sverige, Antarktis, Arktis, Syd- och Nordamerika. Mellan 10 och 20 procent av svenska måsar bär på multiresistenta bakterier, visar hans kartläggningar. Motsvarande siffra i Spanien är närmare 80 procent.

Det handlar om så kallade ESBL-producerande bakterier, som främst förekommer i tarmen. Antalet människor som har ESBL-bakterier har ökat kraftigt de senaste åren, både i Sverige och utomlands. Både människor och djur kan bära på bakterien utan att märka det.

I en stor undersökning i Sverige för ett par år sedan visade sig 5 procent, var 20:e person, bära på ESBL-bakterier. Men bland fåglar är det alltså betydligt vanligare.

– Visst är det märkligt att måsarna utanför fönstret på sjukhuset bär på ESBL i högre grad än patienterna här inne, säger Jonas Bonnedahl.

Läs hela artikeln i Dagens Nyheter