Nyheter

2016-02-20

Våren och försommarens program 2016

Vårbilder från Oset, Stadsparken, Garphyttans nationalpark och Kvismaren.

Vårens program börjar med att möta sångsvanarnas trumpetande över närkeslätten vid Rånnesta i Tysslingen. Det blir fjorton tillfällen med guidning av flera av våra medlemmar som frivilligt ställer upp och hjälper dig och svanarna tillrätta. Lör- och söndagar med början sista helgen i februari, fortsättning under varje helg i mars och hela påskhelgen och även första helgen i april är hela Sverige välkomna till Svansjön.

Sedan följer utflykter, exkursioner, resor och inomhusmöten i snabb följd. Om du vill hänga med på allt så är det nästa en aktivitet varannan dag. Meningen är att det ska finnas något som passar för alla, både för den som inte skådar så ofta och den med mera fågelvana. Eller du kanske bara vill följa med och njuta av naturen och umgås med trevliga människor, alla är varmt välkomna! 

Ett alltid mycket uppskattat arrangemang är vår Ugglevecka, v12 i mitten på mars. Det blir lyssningar i Kilsbergen, Vargavidderna-Grönsjöområdet, Lekeberg, Svennevad och Askersund. 

Det finns flera nyheter på programmet (eller nästan nya) under april bl.a. en skådarresa till Stockholms skärgård med M/S Josefin för att spana efter havsfågel, en resa till Hjälstaviken och Parnassen där vi möter vårfåglarna, en exkursion till Markasjön/Domarkärret med sina doppingar och en härlig dag i Sälvens ravinlandskap där Garphytteån och Lekhytteån går samman och rinner ut i Svartån.

En mera traditionell resa är den för den riktigt morgonpigga, avresa kl 03.00 till Klåvudden med spaning på fågelsträck över Vättern. Det kan vara en helt magisk morgon med soluppgång och vindstilla om man har tur men kallt är det, så varma kläder och varm dryck behövs.

I maj är det Osetguidningar, varje söndag och onsdag. OBS att det är även guidning en onsdagskväll. Andra helgen i maj är det Fågeltornskampen, landskampen Sverige-Finland där Sverige aldrig lyckats vinna men i år då…! Samma helg är det Fågelskådningens dag med olika aktiviteter under dagen. I mitten av månaden är det Dubbelbeckasinslyssningen vid Ruinen i Rånnesta och den är som vanligt mycket väderberoende men mycket spännande, höra eller inte höra? 

Bland nyheterna är en Vandring och fågelskådning i Vargavidderna. Vargavidderna är ett vildmarksområde på gränsen till Västergötland. Mer info kommer!

Och Nattfågellyssning runt Örebro där vi lyssnar efter nattaktiva fågelarter i början på juni.
Som avslutning på försommarens program blir det Cykelartrally en hel vecka men det återkommer vi om på vår hemsida.

Ett mycket fullmatat program som även innehåller inomhusmöten i mars och april och två studiecirklar varav en för Annikas tjejgrupp. Ami&Åsas Tjejgrupp har eget program som du hittar under Aktiviteter/tjejgrupper. Läs här … 

Viktigt är att du kollar våra uppdateringar här på hemsidan under Aktiviteter där nyheter och eventuella ändringar i programmet publiceras. Hela programmet finns även i vår tidning Fåglar i Närke nr 2016 nr 1.
Hela programmet Läs här .... 
 
/Marianne 

Svanar vid Tysslingen! Bild: Gunilla Frimodig