Nyheter

2016-12-20

Vem blir bäste Närkekryssaren i år?

Kampen om vem som ska bli bäste Närkekryssare i år är ovanligt hård och jämn. Åtta skådare finns med i toppstriden bland de som sett flest arter i landskapet i år.

Enligt Artportalen är det åtta personer inom fyra arter. Tar man fram även observationer av skyddade arter har Johan Åhlén kopplat greppet och har kryssat 228 arter i år. Bakom honom finns tre skådare som alla har 226 arter. 

 

Hittills i år har skådarna sett totalt 246 olika arter i Närke: skärsnäppa på Valen (Ulf Eriksson) den 7 oktober blev #243 i landskapet, sibirisk järnsparv vid Tysslingen (Johan Åhlén) den 25 oktober #244, en berglärka vid Kvarntorpshögen (Per Karlsson Linderum) #245 den 7 november och tallbit vid Dammsjömossen (Ove Petterson) den 24 november blev art #246 i landskapet,

 

Tittar man på den officiella ställningen i Artportalen är det jämnt bland de som kryssat mest under året (se bilden).

De som finns i tabelltoppen har förhållandevis lågt antal arter i förhållande till det totala antalet noterade i landskapet. Det beror på att det observerats ett antal udda arter där det varit få observatörer.


I den officiella ställningen enligt Artportalen finns inte de skyddade arterna med. Om man räknar med de skyddade arterna blir det en del omkastningar i tabellen. Då ser den ut så här:

1. Johan Åhlén 228 arter

2. Stickan Hallenmark 226 

2. Ove Pettersson 226

2. Per Karlsson Linderum 226

5. Kjell Johansson 224

5. Sune Johansson 224  

7. Berit Söderberg 223

7. Lennart Eriksson 223 


Frågan är då vem som tar hem titeln som bäste Närkekryssare under året? För att värdera det får man gå in på var och en och se vilka arter de saknar, och också värdera vilka som är möjliga att kryssa resten av året och det är bara några dagar kvar.

 

Av KH