Nyheter

2016-01-26

Vinterfåglar inpå knuten! Du är väl med och räknar fåglar vid ditt fågelbord!

Gunilla väljer 5-kgpåsar med fågelfrön då de är mycket lättare att lyfta och fylla på med!

Gunilla Frimodig deltar nu för elfte gången med att räkna fåglar vid sin fågelmatning. 
– Jag tycker om fåglarna, de blir som en del av ens liv. Rutinen är att varje morgon fylla på matningen och sedan sitta vid frukostbordet och kolla från köksfönstret på dem.
I Rostaområdet i Örebro har Gunilla Frimodig alltid matat fåglar under hösten, vintern och långt fram på vårkanten tills förrådet av fågelfrön sinar. Att mata fåglar är en trend som växer! Försäljningen av fågelfrön har mer än fördubblats de senaste åren. 
– Min pappa och mamma var mycket intresserade av naturen och fåglarna, så intresset fanns redan sedan barndomen berättar Gunilla. Vi bodde i Sörby då. Då var det stora åkrar och gärden där Sörbyängen och Ladugårdsängen ligger nu. Och Örebro flygfält låg i utkanten så på vårarna hördes alltid storspoven som det första vårtecknet. Och många fasaner som vistades i de höga häckarna efter villaträdgårdarna.
– Nu har mina döttrar fortsatt att mata fåglarna där de bor. Den ena i Reftele i Småland och den andra i Adolfsberg. Och så har barnbarnen det med sig att fåglarna ska matas.
 
Gunilla har ett rikt utbud av fågelmat vid matningen. Det serveras solrosfrön, vildfågelblandning, talgbollar, jordnötter och äpplen. En och annan limpa slinker ner också och det beror på en mera udda art vid fågelmatningen – gräsänder. Annars är det de mera traditionella arterna: talgoxar, blåmesar, pilfinkar, grönfinkar, nötväckor, större hackspett, tamduvor och kajor. En och annan skata, björktrast och koltrast finns det ju också. Det går åt mellan 50 – 60 kg olika fågelfrön per säsong.
– Jag vet inte riktigt hur mycket pengar jag lägger ut på fågelmatningen. Men det går ju inte att värdera då fåglarna är så nära inpå knuten och köksfönstret och ger mycket tillbaka säger Gunilla! 
 
Nu i veckan arrangerar Sveriges Ornitologiska Förening vinterns stora fågelräkning, Vinterfåglar inpå knuten. Fågelräkningen startar fredag 29 januari och håller på till måndag 1 februari. Och Gunilla kommer att rapportera som vanligt via datorn sina iakttagelser från köksfönstret de här dagarna. De första åren fanns inget rapporteringssystem via datorn utan man fick sända in sin ifyllda blankett via postverket. Vilket man fortfarande kan göra!
– Det är trevligt att man kan bidra på något sätt, men framför allt är det trevligt att titta på småfåglarna säger hon.

Vinterfåglar inpå knuten
Sista helgen i januari - 29 januari till 1 februari - uppmanar Sveriges Ornitologiska Förening åter svenska folket att räkna fåglarna som besöker fågelbord och andra matningar. 

Närkes Ornitologiska Förening kommer att finnas runt om i Örebro och du är välkommen att vara med och räkna fåglar eller bara titta.
 
Vi finns på följande platser:
  Lördag 30 jan, kl 10-13, Krogstugan Karlslund, Örebro
  Lördag 30 jan, kl 10-12, Venastugan, Rynningeviken, Örebro 
  Lördag 30 jan, kl 10-12, Rosenbergsstugan, Oset, Örebro
  Söndag 31 jan, kl 10-13, Rosenbergsstugan, Oset Örebro
  Måndag 1 feb, kl 10-12, Venastugan, Rynningeviken, Örebro.

  Torsdag 28 jan och fredag 29 jan, kl 12.00 till 14.00.
  NOF guidar på Granngården, Aspholmen i Örebro. Vi hjälper dig bland fågelfrön, holkar, fågelmatning och fåglar! 

Text och foto:
Marianne Johansson
Olika typer av fågelmatningar: Den första är från Staffan Ullströms matning. Den bredvid är från Kleins i Eksund. Undre raden från Karlslund vid hembygdsgården och vid p-platsen vid Krogstugan. Och den i mitten är Gunillas.