Nyheter

2017-10-08

En fågelskådare och långvandrare på väg genom Närke

Fågelskådaren Jesper Andersson är på en långvandring. Just nu går han Bergslagsleden genom Närke; hans vandring började i Treriksröset och han ska vandra genom hela Europa till södra Italien. En vandring på 700 mil. Foto: Kent Halttunen

Han är på väg till fots. Just nu vandrar han Bergslagsleden genom Närke.

Han började i Treriksröset. Han ska sluta vandra i Palermo i södra Italien. Ett vandringsäventyr på 700 mil.
- Jag har länge haft en idé om en riktigt långvandring, säger fågelskådaren Jesper Andersson när vi träffar honom i Garphyttans nationalpark.

 

Jesper Anderssons vandring började den 10 juli längst upp i Sverige, Treriksröset. Han planerar att gå mellan två och tre mil per dag. Han går längs vandringsleden E1, en led som går genom hela Europa.
- Förra året cyklade jag upp till Sarek och vandrade i tre veckor. Det gav mersmak, berättar Jesper som hör hemma i Västerås.
Jesper hade också träffat en närking i fjällen som var på väg att vandra genom hela Sverige. Det gav honom ännu mer råg i ryggen att ta sig an vandringsprojektet genom Europa.


Sedan förra sommaren har han sparat pengar och jobbat på ett bageri.
- Jag har ingen stor budget, så jag räknar med att bo i tält och äta ute i fält, berättar han.

Jesper är också fågelskådare, han har kikaren och kameran nära till hands. Självklart för han en krysslista för vilka arter han har sett. Han har hittills 129 kryss på listan när vi träffar honom i Garphyttans nationalpark. Där blir han extra upplivad, hivar av sig ryggsäcken och tar en paus i sin vandring. Det har nämligen siktas en vitryggig hackspett i Lövängen, en del av nationalparken och det är det är en mycket ovanlig fågel i Sverige.
- Annars hade jag en fin dag i fjällen. På en och samma dag såg jag kungsörn, fjällgås vid häckningsplatserna och fjällräv, berättar han.

 

I nationalparken får han lite tips om andra arter han kan se på vägen, bland annat möjlighet att kanske se lappuggla och möjligen också varg.

På ryggen bär han med sig all utrustning han behöver. Det blir en bit över 20 kilo beroende på hur mycket mat han har med sig. Han slår bara på mobiltelefonen då och då för att spara batteri, och till kameran har han ett extrabatteri för att kunna dokumentera viktiga händelser och föra in bilder på den blogg han publicerar sig regelbundet.

De här dagarna vandrar Jesper längs Bergslagsleden som tar honom via Kilsbergen ner till Tiveden för att sluta vid Vätterns västra strand. Sedan fortsätter han vandra längs Vättern, vidare ut till Västkusten, genom Skåne och ner på kontinenten.
- Till vintern är jag i Tyskland, och jag planerar att passera Alperna i februari. Det blir ett äventyr, förklarar han.


Nästa sommar, om allt går som det ska, når Jesper Andersson sitt mål: Palermo i södra Italien.
- Det är härligt att vandra, ett skönt sätt att förflytta sig på och jag får massor av naturupplevelser, säger han.

Vid sidan är sin vandring har han också en blygsam insamling till Röda Korset. Jesper hoppas att få in en krona per kilometer han vandrar: 7 000 kilometer, alltså 7 000 kronor.

 

Här kan du läsa Jesper Andersson egen blogg

https://barfotabarnsite.wordpress.com/

 

Av KH

Vandringen går via Bergslagsleden som är en del av en vandringsled som går genom hela Europa.