Nyheter

2017-03-19

Fina obsar på hornuggla inledde uggleveckan

Hugo Nicander och Oscar Axelsson lyssnade efter ugglor under lördagskvällen som förbyttes från bra väder till snöfall och blåst.

Under lördagskvällen inleddes uggleveckan i Närke.

Den här gången var det ungdomsgruppen inom Närkes Ornitologiska Förening som gav sig ut för att spana och lyssna på ugglor.

Det blev några fina obsar på hornuggla, men berguven var tyst denna kväll. 

 

NOFs ungdomsgrupp är aktiv igen. Oscar Axelsson har tagit initiativet till att sätta fart på verksamheten. Årets aktiviteter startade på lördagkvällen med ugglelyssning runt Glanshammar.

Fyra ungdomar och ett par vuxna hade samlats för att pröva lyckan så här i början av NOFs ugglevecka.

Först bar det av till ett välkänt sparvugglerevir strax norr om Rinkaby. Tofsmesar och koltrastar underhöll oss men sparvugglorna hade annat för sig, trots att förutsättningarna var de bästa denna ljumma och vindstilla kväll.

Vi åkte till Mäjsta för att göra ett försök på hornugglorna som häckat där tidigare år. Den här gången gick det bättre. Samtidigt som vi steg ur bilen hördes hannens  nasala hoande. Vi stod en stund och lyssnade när en av deltagarna pekade mot en annan dunge och sa "där sitter den". Nästan alla i sällskapet fick se den fint som en siluett mot kvällshimmeln innan den flög iväg. Hanen fortsatte sitt entoniga hoande hela tiden.

Nu var det dags att leta berguv vid ett industriområde. Tyvärr var uven tyst ikväll. Bara för ett par dagar sedan var det full aktivitet men inte ikväll. Däremot hade vi turen att se en förbiflygande morkulla i strålkastarljuset.

En sista chans gav vi pärlugglorna och kattugglorna på Käglan. Vädret ville inte vara med oss hela kvällen. Det som hade börjat så fint byttes i blåst och snöfall vilket inte är idealiskt för ugglelyssning. Klockan var halv nio och snön yrde ner när vi bestämde att det fick räcka för ikväll.

Det var en lyckad start på NOFs nyväckta ungdomsverksamhet med fina obsar på hornugglorna och alla kände att en lördagkväll i mars knappast kan bli mer spännande än så här.

 

Ungdomsgruppens ledare Oscar Axelsson har planerat flera spännande exkursioner under våren. Här är programmet: 

Lördag 8 april Skogsfåglar (morgonexkursion)

Lördag 6 maj Fågeltornskampen (kl 5-13)

Lördag 3 juni Nattfågellyssning (kvällsexkursion)

 

- Alla som är fågelintresserade är hjärtligt välkomna att delta. Man behöver inga förkunskaper och tanken är att vi ska ha kul och lära oss mer om fåglarna och deras läten, säger Oscar Axelsson.