Nyheter

2017-05-06

Fler tävlade i Fågeltornskampen - Tysslinge bästa torn i Närke

i Norra tornet i Tysslingen fanns Lars Fransson, Lennart Eriksson, Inger Lilja, Bengt Jalsborn och Benny Fredriksson. Tysslingetornet fick ihop 77 arter under Fågeltornskampen.

Under lördagen avgjordes Fågeltornskampen. 
Runt om i Sverige, Finland och Danmark samlades skådare för att räkna in så många fågelarter som möjligt under åtta timmar.

Bäst i Närke lyckades skådarna i Norra tornet i Tysslingen. De fick ihop 77 arter under dagen.

 

Det var sjunde gången som Fågeltornskampen arrangerades i Sverige. Närke har alltid varit representerade och i år var det hela sju torn/plattformar som kom till start klockan 5 på lördagsmorgonen. Det var nytt rekord vad gäller antal tävlande torn i landskapet.

Tjejgruppen inom NOF stod vi Löteplattformen vid Kvismaren. De passade på att kombinera Fågeltornskampen med en övernattning i vindskyddet vid Öby kulle.

- Vi hade en kanonkväll med bland annat jorduggla och pungmes, berättar Ami Sundén som bildade lag tillsammans med Åsa Bengtsson, Anita Ahlberg och Louise Hämäläinen.

När det gäller själva Fågeltornskampen var det nöjda med sin insats, totalt blev det 58 arter.

- Vi har sett svarttärna, dvärgmås, bergand och sjöorre. Det känns bra, säger Ami Sundén.

I granntorneti Kvismaren, Rysjötornet, stod ungdomsgruppen. De hade en lite senare start men fick ihop 59 arter med en steglits som sista art.
- Det har varit trevligt, även om det blir segt på slutet när det blir tungt att få in varje art, konstaterar Oscar Axelsson, som bildade lag med Rebecca Holm och Jacob Örnberg.

 

Runt Vibysjön tävlade också två lag. I tornet i Vibysjön fanns Björn Ander, Mårten Gustavsson och Tage Carlsson. De fick ihop 50 arter.

- Vi har haft ett underbart väder med sol hela morgonen, berättar Mårten Gustavsson.

- Vår höjdpunkt var en lärkfalk och en brun glada.
Snett över landsvägen fanns Nils-Erik Ström och Pierre Blanksvärd. De samlade ihop 58 olika arter under dagen.

- Vi lyckades också få se den bruna gladan som fångade en fisk, och vips var havsörn där och jagade glada tills den tvingades släppa bytet. Det var en häftig upplevelse, berättar Nils-Erik.

I Björka lertag utanför Kumla stod Bengt Andersson, Jonas Engzell och Hans Waern. De gnetade ihop 46 arter.

- Inga överraskningar denna gång, bara det man kunde förvänta sig, förklarar Bengt Andersson.

 

Vid Rosenbergsstugan i Oset fanns Bengt Ahl och Christer Tegebro på morgonen. De fick avlösning av Gunnar Bergeå, Ulf Jorner och Jan-Åke Siljeström.

- En fin dag som vi avslutade med gransångare, silvertärna, årta och pilgrimsfalk, säger Gunnar Bergå och lägger till att det blev 63 arter till slut.

I Tysslingen, som hamnat på andra plats i landskapet under många år var det äntligen dags att vinna den lokala kampen i Närke. I tornet fanns Lennart Eriksson, Bengt Jalsborn, Lars Fransson och Kent Halttunen.

- Vi fick några sträckande fåglar, bland annat småspov, storspov, ljungpipare och silltrut. Det var det som stack ut, säger Lennart Eriksson.

Laget i Tysslingen lyckades få ihop 77 arter och blev därmed bästa torn i Närke.

 

Här kommer den preliminära ställningen:

1. Norra tornet, Tysslingen: 77 arter

2. Rosenbergsstugan, Oset: 63 arter

3. Rysjötornet, Kvismaren: 59 arter

4. Lötenplattformen, Kvismaren: 58 arter

4. Välakärren, Vretstorn: 58 arter

6. Tornet, Vibysjön: 50 arter

7. Björka lertag, Kumla: 46 arter

 

 

 

I Björka lertag tävlade Hans Waern, Jonas Engzell och Bengt Andersson under Fågeltornskampen. De fick ihop 46 arter.