Nyheter

2017-05-01

Första flugsnapparen mötte exkursionsdeltagarna i Oset

Soligt och vindstilla väder mötte de 38 personer som deltog i den guidning i Oset som Närkes Ornitologiska Förening arrangerade under måndagen. Foto: Gunnar Bergeå

De 38 personer som hängde med på guidningen runt Oset under måndagen fick möjlighet att se den första svartvita flugsnapparen och höra lövsångaren.

- Våren stannade upp i år med de kalla vädret under de senaste veckorna, berättade Osetguiden Lars Johansson.

Guiden i Oset på 1 maj var det 65:e i ordningen i obruten följd.

 

Redan 1952 tog mäster Erik Rosenberg initiativet till en guidad tur i Oset på 1 maj. Sedan dess har det varit en stark tradition att fågelvänner vandrar genom det stadsnära naturreservatet och möter vårens alla fåglar. Numera är det Närkes Ornitologiska Förening som ansvarar för guidningarna i Oset under maj månad.

- Vi såg inte en enda svala eller någon tärna, och vi saknade också gulärlorna, berättar guiden Lars Johansson. 

Det kyliga vädret under de senaste veckorna har fått våren att stanna upp och även fåglarnas ankomst har påverkats av det kalla vädret. Men de 38 personer som valde att hänga med på den guidade turen fick ändå chansen att se årets första svartvita flugsnappare och lövsångare.

- Vi gick via tippen, längs Svartån och möttes av en spegelblank Hemfjärd. Det var en vacker morgon men lite sämre med fåglar än normalt, säger Lars Johansson.

Den 4,5 timmar långa promenaden fortsatte till Rosenbergsstugan för lite fika, och så vidare över Tvärvägen för att spana in alla vadare och änder.

- En grönbena, några brushannar och en mindre strandpipare. Det var allt i vadarväg, förklarar Lars Johansson.

De senaste åren har våren kommit tidigare och på 1 maj är det vanligt att höra sävsångare, rörsångare och törnsångare. Men alla dessa lös med sin frånvaro.

För den som missade guidningen under måndagen finns det flera chanser att hänga med på en vandring i Oset under maj månad. Varje söndag är det guidade turer med start klockan 7 vid parkeringen intill reningsverket. Dessutom ordnas tre onsdagsguidningar: 10 och 17 maj på morgonen med start kl 7, den 24 maj på kvällen - samling kl 18.

Alla är hjärtligt välkomna att delta.

 

En ovanligt sen vår mötte guiden Lars Johansson och de övriga som deltog på vandringen i Oset. Han och de övriga saknade bland annat svalorna och tärnorna. Foto: Gunnar Bergeå