Nyheter

2017-03-14

Första gången 133 E är i Sverige?

Denna mindre sångsvan med gul benring 133 E upptäcktes av Jan Andersson i Tysslingen. Han lyckades också få en bild på den färgmärkta sångsvanen som tidigare haft en gul halsring. Foto: Jan Andersson

På morgonen den 4 mars upptäckte Jan Andersson en mindre sångsvan med en gul färgring runt ena benet vid Norra tornet i Tysslingen. Den var märkt 133 E.

Det visade sig vara en mindre sångsvan som var märkt i Holland 2011. Den har tidigare haft en guld halsring med samma nummer men denna ring har ramlat av.
Jan Anderssons upptäckt av den märkta mindre sångsvanen är det första observationen i Sverige.

 

De mindre sångsvanarna kom tidigt till Tysslingen i år. Leif Eckmann upptäckte hela 14 stycken mindre sångsvanar när han stod och spanade vid Norra Tornet i Tysslingen. Jan Andersson räknade svanar vid Ruinen på morgonen, men tog sedan sin kamera och begav sig till tornet. Där lyckades han fotografera en av de mindre sångsvanarna som hade en gul färgring runt vänster ben.

Via rapporteringssidan geese.org gick det att se att just denna mindre sångsvan ringmärktes den 8 januari 2011 i Holland av Peter de Vries. Då satte man på svanen en gul halsring med beteckningen 133 E, svanen fick även den gula benringen. Det finns uppgifter att just denna sångsvan också hade en gps-logger, men det finns inga mer uppgifter om detta. Kanske fick man inte utrustningen att fungera?

 

Den mindre sångsvanen observerades den vintern i norra Jylland, den sista observationen är den 8 mars 2012 . I november var svanen tillbaka i Holland och fanns kvar där över vintern. I november 2013 observerades 133 E i norra Tyskland, i jan 2014 i Holland och i februari hade den flyttat sig till södra Jylland i Danmark.

Den 7 december 2015 såg man den mindre sångsvanen åter i Holland. Nu konstaterade man att den tappat sin gula halsring, men det gick att läsa av den via benringen.

Nästa observation är 28 januari 2016 i norra Tyskland. Nästa tillfälle den ses är i Lettland den 25 mars 2016.

När Jan Andersson upptäckte denna mindre sångsvan i Tysslingen den 4 mars är det första gången fågeln observerats i Sverige.

Närbild på benringen.