Nyheter

2017-10-06

Första smalnäbbade simsnäppan i oktober i Närke

Under fredagen upptäcktes en smalnäbbad simsnäppa i reningsdammen i Fjugesta. Det är det första oktoberfyndet någonsin i Närke enligt Artportalen. Foto: Lindah Lyktberg

Har vägarna förbi, och slinker ner en stund till reningsdammarna i Fjugesta utan några större förhoppningar.
Direkt upptäcker jag en pigg liten vadare i handkikaren som ivrigt simmar omkring.
Smalnäbbad simsnäppa, är det första som dyker upp i mitt huvud.

 

Jag tänker inte mer än så utan larmar ut fågeln i ordning på BA, Band och Närkeskådarna. Ganska snart slår det mig att det är sent på året, och jag börjar också fundera om det kan vara något annat. Hur set en brednäbbad ut så här års?
Det blir en titt i fågelboken, och sedan tar det inte mer än några minuter förrän Johan Åhlén ringer. Han har sett mitt larm och undrar försynt om det möjligen inte är en brednäbbad simsnäppa med tanke på ett det är oktober - och att det inte finns många observationer av smalnäbbad så sent på året.

Vi det här laget har jag hämtat tubkikaren för att verkligen kunna studera alla detaljer. Jag förbannar mig också själv för att jag varken har kameran med mig eller adaptern som gör att jag kan fotodokumentera hyggligt via mobilen och genom tuben.

 

Snart plingar det till i mobilen. Det är Stefan Göransson som via chatten ber mig kika en extra gång på fågeln.

- Tidpunkten indikerar på en brednäbbad, skriver han i all välmening samtidigt som han meddelar att han är på väg.

Stefan Göransson har nämligen koll på att han aldrig sett en smalnäbbad simsnäppa i oktober i hela Sverige.
Under tiden knäpper jag hjälpligt några dokumentationsfotografier genom tuben. Fågeln kan ju flyga iväg! Jag försöker samtidigt att noggrant titta genom alla karaktärer: smal helsvart näbb, breda ryggband.
Jo, jag tror att det är en smalnäbbad men alla frågor får mig att kika både en och två gånger extra. Snart dyker den lokala skådaren Lindah Lyktberg upp med sin kamera. Bra, då blir fågeln bra dokumenterad.

 

Andreas Sandberg hör också av sig - även han har konstaterad att tidpunkten talar för en brednäbbad. 

I nästa stund  Stefan Göransson till reningsdammen och han slår fast att det handlar om en smalnäbbad simsnäppa. Han är rätt nöjd, det är ju ändå ett nytt oktoberkryss för hans del. Det borde han vara eftersom har har 298 oktoberkryss sidan tidigare, en rätt skaplig notering.
Jag får till en bild som läggs ut på Band, och Lindah Lyktberg lägger ut en ännu bättre bild. Nu är det inte längre något snack om saken, och i samma stund dyker Johan Åhlén upp och fastställer det första fyndet av smalnäbbad simsnäppa i oktober i Närke.

 

Själv då? Tja, jag är nöjd att jag tog svängen förbi - det blev ett årskryss och ett nytt Lekebergskryss. Jag är också nöjd med att jag snabbt larmade ut fågeln (det hade inte varit hela världen om jag fått ändra det till en brednäbbad simsnäppa istället, och det hade varit trist om fågeln gett sig iväg tills det att fågeln var säkert bestämd). De sociala medierna fungerar utmärkt sådana här gånger: det kommer kloka och relevanta frågor, och det går att lägga upp bilder snabbt för att fler ska kunna delta i diskussionen och artbestämningen.  

  

Av Kent Halttunen