Nyheter

2017-01-26

Gör som Helny Olsson - räkna småfåglarna vid fågelbordet i helgen

Helny Olsson är en av de många tusen personer som matar småfåglar. I helgen deltar hon i kampanjen Vinterfåglar inpå Knuten, hon räknar fåglarna vid fågelbordet och rapporterar dessa till Birdlife Sverige/SOF. Foto: Kent Halttunen

I helgen räknar tusentals svenskar småfåglar vid sina fågelborden. I fyra dagar pågår nämligen kampanjen Vinterfåglar inpå Knuten.

En av de som är en hängiven matare och som räknar småfåglar är Helny Olsson i Arvaby. 

- Men just nu är det dåligt med fåglar, även om stjärtmesarna tittar förbi regelbundet, säger hon.

 

Med början fredag den 27 januari och fyra dagar framåt pågår Birdlife Sverige/SOF:s kampanj Vinterfåglar inpå Knuten. Kampanjen har pågått sedan 2006 och förra året var det över 20.000 personer som räknade och rapporterade vad de sett för fåglar vid fågelborden.

Helny Olsson i Arvaby utanför Örebro är av de som matar regelbundet i sin trädgård.

- Jag tycker det är trevligt att ha lite fåglar att kika på, säger hon.

Hon är också känd över stora delar av södra Sverige bland fågelskådarna. Hon har nämligen regelbundet under vintern besök av en gråspett.

- Men nu har hon inte varit sedan juldagen, berättar Helny.

Den gråspett som lockas av Helnys fett på matningen rapporteras noggrant på Artportalen, en hemsida där skådare över hela Sverige kan se vad för fåglar som rapporterats. Och via Artportalen kommer sedan skådare från hela södra Sverige för att kryssa gråspetten. Gråspetten är nämligen ett hackspett som sällan rör sig söderut i landet, och det är också en skygg fågel som är enklast att kryssa just på vintern när den tittar fram vid matningarna.

 

Just den här vintern och speciellt den senaste tiden har Helny Olsson upplevt att det är färre småfåglar vid hennes matning i Arvaby.

- Kanske är det den milda vintern som gör att fåglarna hittar mat i skogen, säger hon.

 

Under helgen räknar guider från Närkes Ornitologiska Förening, NOF, småfåglar på ett antal publika platser. Om du inte har ett eget fågelbord får du gärna komma och hjälpa guiderna att räkna alla småfåglar vid fågelborden. På följande tider och platser finns NOF:s guider på plats:

Lördagen den 28 januari, kl 10-12 Krogstugan, Karlslund räknar vi småfåglar. Kom och hjälp oss räkna. 
Lördag 28 januari, kl 10-12 Venastugan, Rynningeviken. Var med och räkna vinterfåglar på Venan. Kl. 10–11 noterar vi alla fåglar som finns på matningen i Stora Buskaget. Kl. 11–12 handlar det om hur du matar fåglarna på bästa sätt. Guide: Leif Sandgren.
Söndag 29 januari, kl 10-12, Rosenbergsstugan, Oset. Räkning av vinterfåglar. Guide är Bengt Jalsborn.
Måndag 30 januari, kl 10–12, Venastugan, Rynningeviken. Var med och räkna vinterfåglar på Venan. Kl. 10–11 noterar vi alla fåglar som finns på matningen i Stora Buskaget. Kl. 11–12 handlar det om hur du matar fåglarna på bästa sätt. Guide: Leif Sandgren.

 

Ps. Här kan du läsa om fågelmatningens elva gyllene regler 

 

Av KH 

Det är trevligt att titta ut genom fönstret och studera hur alla småfåglar beter sig vid fågelbordet, berättar Helny Olsson i Arvaby utanför Örebro.