Nyheter

2017-01-23

Gräsänderna i Örebro har inventerats 51 år i rad av Tord och Lennart

Så här har utvecklingen varit bland gräsänderna i Örebro sedan år 2000. Tord Larsson och Lennart Wiklund har inventerat gräsänderna längs Svartån sedan 1967.

I 51 år i rad har Tord Larsson och Lennart Wiklund räknat gräsänder längs Svartån i Örebro.

Sedan 1967 går de ut under en dag i januari och räknar av alla änder, från hängbron i Örnsro till Oset.

- Tja, vi började en gång - och så har det bara fortsatt genom åren, berättar Tord Larsson.

 

Det hela började med att den då unge örebroaren Tord Larsson i kontakt med andra fågelskådare runt om i landet. Han fick höra talas om den internationella midvinterräkningen av sjöfåglar. Tord tog kontakt med Lunds universitet och började göra sin del av inventeringen. Han räknade änder, främst gräsänder, längs Svartån med biflöden.

Ganska snart anslöt sig Lennart Wiklund, och när Tord Larsson flyttade till Göteborg 1979, fick Lennart Wiklund ta över ansvaret för inventeringen. Elva år senare var Tord tillbaka till hemstaden och då blev det gemensam räkning igen. 

- Det är som en återkommande trevlig gemenskap för oss, och så är det kul att kunna hålla igång en inventering så här pass många år också, berättar Tord Larsson.

 

Under många år var det runt 700 gräsänder i det inventerade området. Men så började antalet öka och i mitten av 2000-talet var antalet uppe i cirka 2 500 gräsänder. De senaste åren har det dock minskat något igen. Vid årets inventering observerades 1.923 gräsänder. Det var ovanligt många detta år vid Bygärdesbäcken.

- Fördelningen mellan hannar och honor har varit lika genom åren. Det är ungefär 66 procent hannar och resten honor, berättar Lennart Wiklund.

- I det stora samlingarna av gräsänder är det alltid många fler hannar, medan man i de små grupperna ofta ser gräsänderna i par, fortsätter han.

 

Som inventerare av gräsänder får Tord Larsson och Lennart Wiklund också stifta bekantskap med en del udda gräsänder. I år var det till exempel två ljusbruna individer och en ganska mörk hane med en vit fluga på halsen. Den sistnämnda är en gräsand som Tord och Lennart känner igen sedan tidigare.

 

I samband med att Tord och Lennart inventerat gräsänderna i 40 år skrev de en rapport. Vill du läsa den, klicka här

 

Av KH 

Bland gräsänderna i Örebro finns en del udda individer, bland annat den här hannen som har blålila näbb. Foto: Tord Larsson