Nyheter

2017-06-27

Håkan har nått sin drömgräns - en nordsångare blev kryss nummer 400

En nordsångare under tisdagen blev Håkan Karlssons 400:e kryss.

Under tisdagen fick Håkan Karlsson sitt kryss nummer 400.

Det blev en nordsångare i Fulufjället nationapark i norra Dalarna.
- Jag över överlycklig, jag trodde aldrig att jag skulle nå till 400 arter, säger Håkan Karlsson.

 

I helgen började det plinga i de telefoner som har Bird Alarm. En nordsångare som sjöng flitigt hittades i Fulufjället nationapark i Dalarna. Det här fick Håkan Karlsson att reagera. Han saknar nämligen nordsångare och är nära sin drömgräns på 400 kryssade arter i Sverige.

- Jag packade bilen redan under måndagen, och ville bara ha ett pling tidigt på tisdagsmorgonen så skulle jag dra direkt, berättar Håkan.

Men han sov dåligt och kom till slut iväg på morgonen. Då hade han över 40 mil att köra för att få sitt kryss nummer 400.

Annars var det lite motigt för Håkan på nyåret när RK beslutade att snösiska inte skulle vara en egen art. Det innebar backstep för Håkan och många andra. Det betydde också att han backade till 398 arter efter en bra höst med azurmes, sibirisk järnsparv och ökensångare.
Men lite tidigare i år lyckades han få sitt 399:e kryss (läs mer om det i Fåglar i Närke som dimper ner i brevlådan nästa vecka).

- Nordsångare har jag inte lyckats pricka in tidigare, och det är långt att åka till norra Norrland för att få den, säger han.

Därför blev han överlycklig när en nordsångare larmades ut, bara 40 mil bort.

- Men oj vilka vägar, och man blir ju alltid svettigt när man åker långt för en art. Den kan ju sluta sjunga eller dra iväg när som helst, säger Håkan.

Väl framme i Fulufjället nationalpark var fågeln kvar och det var bara att kryssa för Håkan.

- När jag fick mitt 300:e kryss 1997 trodde jag aldrig att jag skulle nå hit, säger han.

- Nu ska jag bara passa på att njuta.

 

Av KH