Nyheter

2017-04-30

Häng med på en härlig vårpromenad i Oset 1 maj

Nu startar guidningarna i Oset. Den 1:a maj klockan 7 är starten på den första i raden av guidningar i det stadsnära naturreservatet Oset.

Nu startar guidningarna i Oset där man får chansen att möta vårens alla fåglar.

På måndag, 1:a maj, sker den första guidningen med start klockan 7.

Guidningen på 1:a maj sker för 65:e året i rad. Den första fågelvandringen ägde rum 1952.

 

Att få gå på en guidad tur i det stadsnära och sköna naturreservatet Oset på 1:a maj är en tradition som pågått i många år. När Närkes Ornitologiska Förening ansvarar för denna guidning i år är det den 65:e gången i ordningen.

- Det är fantastiskt att vi fågelvänner har kunnat hålla igång denna fina tradition, berättar Lars Johansson som ansvarar för guidningen på 1:a maj i år.

 

Det var Ornitologiska Klubben (den förening som Erik Rosenberg var med och startade år 1946) som tog initiativet till guidningarna på 1:a maj. Det gjorde man 1952, och sedan dess har guidningarna skett i obruten följd. Under många år var det medlemmar ur Närkes Fältbiologiska Ungdomsförening som ansvarade för att guida fågelintresserade den första dagen i maj i Oset.

- I år är våren något försenat eftersom det varit kallt de senaste veckorna, men nu kommer vårfåglarna på bred front och man har kunnat höra den första svartvita flugsnapparen,  förklarar Lars Johansson som ansvarar för årets guidning den 1:a maj i Oset.

 

Guidningarna 1:a maj brukar locka många deltagare, och under den 3-4 timmar långa promenaden brukar de få se många olika arter.

- För många fågelintresserade är det bästa tiden, det går att se fåglarna innan löven slagit ut och då försvinner många av småfåglarna in i lövverken, berättar Lars Johansson.

 

Guidningen på 1:a maj i år börjar klockan 7, samling vid parkeringen intill reningsverket. Räkna med en härlig promenad, ta gärna med fika.

Om du inte kan på söndag finns det fler chanser att gå en guidad tur i det natursköna reservatet Oset. Varje söndag under maj månad är det guidningar arrangerade av Närkes Ornitologiska Förening. Två onsdagar: 10 och 17 maj är det också guidning i Oset, samlingen är alltid kl 7 vid parkeringen intill reningsverket. Det blir också en kvällsguidning onsdagen den 24 maj, samling kl 18.

 

Alla är hjärtligt välkomna!  

Kunnige Lars Johansson leder guidningen i Oset 1:a maj. Häng med honom så får du veta allt om fåglar, Oset och mycket mer.