Nyheter

2017-09-23

Härlig skådning på Nabben med NOF

Tidig morgon på Nabben vid Falsterbo. Skådarna samlas för att få se tusentals fåglar sträcka ut över havet. Foto: Gunnar Bergeå

I onsdags åkte ett gäng från NOF i Närke till Västkusten och Skåne för att skåda fågel.

- Vi har lite mulet just nu och det sträcker inte ut några stora mängder men vi hoppas på lite rovfågelsträck lite senare idag, säger Ronnie Lindqvist från Nabben i Falsterbo på lördagsmorgonen.
Elva personer från Närkes Ornitologiska Förening deltar på femdagarsresan.

 

De senaste åren har det varit lite svårt att få ihop deltagare till den åröiga Falsterboresan och något år har den till och med blivit inställd. Men i år blev den fulltecknad tidigt.

- Kanske beror det på att vi graderat upp boendet. I år bor vi på Lotsvillan i Falsterbo och det är ett riktigt bra boende, säger Ronnie Lindqvist som är reseledare tillsammans med Gunnar Bergeå.

Resan började i onsdags med skådning på Västkusten där NOF-gänget sov på vandrarhemmet på Getterön. Under onsdag och torsdag besöktes Getterön, Gubbanäsan, Morups tånge, Galtabäck och Korshamn.

- Toppskarv vid Morups tånge kanske var höjdpunkten, säger Ronnie.
Fredagen och lördagen ägnas åt skådning i Skåne. NOF-gänget börjar på Nabben, och senare flyttar man upp på Ljungen för att om möjligt se rovfåglarna sträcka ut.

- Igår var det inget riktigt bra sträck för rovfåglar, men vi fick ändå se lite glador och några fjällvråkar, berättar Ronnie.
- Och vi har det väldigt trevligt när vi skådar ihop.

Under resan hinner deltagarna också besöka flera intressanta lokaler i Skåne, bland annat Foteviken och Näsbyholm.
- Vi hoppas alltid på ett det ska en bra sträckdag. 

Resan avslutas på söndag.

 

 

Här är skådargänget från Närkes Ornitologiska Förening: Björn Ander, Jan-Olov Ragnarsson, Thord Eriksson, Ami Sundén, Gunnel Johansson, Christer Tegebro, Ronnie Lindqvist, Åsa Bengtsson, Marianne Johansson och Anders Eriksson. Med på resan och bakom kameran Gunnar Bergeå.