Nyheter

2017-02-21

Ikväll drar stora fågeläventyret igång på SVT

Martina Haag spanar efter fåglar i tubkikaren i Det stora fågeläventyret. Foto: SVT

Ikväll drar "Det stora fågeläventyret" i gång på Sveriges Television.
Sju kändisar har parats ihop med sju fågelskådare.
Tillsammans ska de tävla i olika moment som rör fåglar och fågelskådning.
Programmet visas i SVT ikväll kl 20.

En av SVT:s största satsningar under våren 2017 är ett program om fågelskådning. En stor reklamkampanj syns i Sverige under februari och massmedia har gjort en lång rad reportage om deltagarna.

 

Upplägget är att sju ”kändisar”, som är vana att stå framför kameran och som relativt många i Sverige känner till, paras ihop med sju rutinerade fågelskådare. Tillsammans tävlar de i olika fågelrelaterade grenar och åker på ett äventyr i den svenska naturen. Några av tävlingsmomenten som deltagarna tävlar i: fotografera så många fågelarter som möjligt på viss tid, försök ta en närbild av en fågel som täcker så mycket som möjligt av kameradisplayen och fågelmemory där det gällde för kändisarna att förklara för proffsen vad de hade sett för fåglar. 


Fåglarna får nästan lika mycket skärmtid som kändisarna och med hjälp av tydliga skyltar får tittarna veta vilka arter det rör sig om. En person vars enda uppgift under inspelningens gång var att filma olika fåglar runt inspelningsplatsen har sett till att fågelscenerna är autentiska. Det skapade en dokumentär känsla till programmet som jag uppskattar betydligt mer än om det använts inköpt material från fel platser.

 

Förutom att arter pekas ut så delar fågelskådarna, programledaren Martin Emtenäs och domaren Gigi Sahlstrand med sig av ytterligare information om fåglarna med jämna mellanrum. De gör över huvud taget en väldigt bra insats i de två första programmen och verkar vara utmärkta ambassadörer för fågelskådningen. Om övriga program fortsätter på samma linje kommer svenska folket ha fått en lättsam grundutbildning i fåglar och fågelskådning efter de åtta timmeslånga avsnitten. 

 

Läs mer om Det stora fågeläventyret på Natursidan