Nyheter

2017-04-13

Kajor i Lindesberg fångas och dödas

Ur Nerikes Allehanda 12 april 2017.

Sedan förra veckan står fågelfällan som ska fånga in kajor i Lindesbergs centrum på ett tak i centrala Lindesberg. Nu ska fällans effektivitet testas., skriver Nerikes Allahanda.

Under år 2016 så har problemen med kajor i centrum i Lindesberg eskalerat. Stora flockar av fåglarna håller till i träd i centrum, vid parkeringar och vid grönytor. Och då antalet kajor har ökat så medföljer även en ökad nedskräpning i centrum, främst i form av fågelbajs.

I januari i år beslutade där tillväxtutskottet i kommunen att åtgärder i denna fråga ska vidtas, såväl kortsiktiga som mer långsiktiga åtgärder.

En kortsiktig lösning blir att reducera antalet kajor genom skadebekämpning. De ska dödas alltså, skriver Nerikes Allehanda.

 

– Vi har nu ställt en kråkfälla på taket till Ica i centrum. Än så länge står fällan dock öppen med mat i så att kajorna vänjer sig vid fällan och vågar ta sig in i den. Senare kommer vi att stänga igen fällan i etapper tills den är helt stängd och ingen fågel kan ta sig ut. Därefter ska en jägare avliva de fåglar som hamnar i fällan, berättar Jesper Almlöf på tillväxtförvaltningen i Lindesbergs kommun.

Det är främst kajornas aktivitet på det lilla torget mellan Ica och biblioteket som kommunen vill styra om så att fåglarna väljer andra platser att vistas på. Detta för att minska bajsandet vid torget.

– Nu testar vi hur effektiv fällan är. Sedan, när vi vet att fällan fungerar, så är tanken att vi bygger en eller två fällor till och placerar på marknivå i höst. Och tanken är också att fastighetsägare som har bekymmer med kajor ska kunna låna en fälla av kommunen för att fånga kajor.

 

Den kortsiktiga insatsen med skadebekämpning ska ske inom ramen för näringslivsenhetens budget. Samhällsbyggnad Bergslagen ska också få se över möjligheten till mer fågelsäkra soptunnor i stadskärnan, samt ge förslag på andra tänkbara åtgärder för att minska kajornas nedskräpning.

 

Här kan du se ett inslag i Sveriges Television Örebro om kajburen.