Nyheter

2017-01-22

Närkeskådare studerade trutar i storstaden

NOF:s vitfågelkurs avslutades med en exkursion i Stockholm där deltagarna spanade efter trutar och måsar. På bilden syns Åsa Bengtsson, Khrister Tengelin, Sandra Tengelin och kursledaren Ronnie Lindqvist. Foto: Kent Halttunen

Under söndagen avslutades den vitfågelkurs som Närkes Ornitologiska Förening arrangerat.

Kursen avslutades med en exkursion till Stockholm, och där fick kursdeltagarna chans att gå igenom gråtrut, fiskmås och skrattmås i alla årsklasserna, dessutom studera två unga havstrutar.

- Nu har jag lärt mig att verkligen titta igenom alla trutar och måsar, säger Anita Ahlberg som var en av kursdeltagarna.

 

 

Den kortutbildning om vitfåglar som Närkes Ornitologiska Förening arrangerade startade med en teorikväll i måndags. Det blev ytterligare en teorikväll i onsdags där kursledaren Ronnie Lindqvist i ord och bild förklarade de olika årsklasserna på gråtrut och de andra vitfåglarna.

- Trutar är ett komplext område, och de individuella variationerna är stora. Därför tycker jag det är extra intressant, förklarade Ronnie.

De tio deltagarna fick chansen att gå in närmare på hur man kan åldersbestämma gråtrutarna, vilka karaktärer man ska titta efter. Det blev också en genomgång av kaspiskt trut, medelhavstrut, vittrut och vitvingad trut.

Under söndagen var det så dags för deltagarna att pröva sina nyvunna kunskaper i praktiken genom att åka till Stockholm för att se om teori och verklighet går ihop.

- Idag fick jag verkligen chansen att titta efter gråtrutarnas "fönster" på vingarna, berättar Sandra Tengelin som deltog på resan till huvudstaden.

Runt Stockholms ström fanns det gott om trutar och måsar att studera i alla olika åldersklasser.

- Nu känner jag att jag är lite säkrare, menade Åsa Bengtsson.

Efter att ha gått igenom alla vitfåglar blev det möjlighet att ta en promenad runt en del av Djurgården. Vid Hundudden fick deltagarna se en smådopping.

På hemvägen blev det ett stopp vid Råstasjön. Där fanns förutom rörhönor också en kul vattenrall. När någon klappade i händerna kom den fram till fötterna i hopp om att det skulle finnas mat.

- Jag tycker det bästa med kursen har varit att alla deltagare är så hängivna och vetgiriga. Det är riktigt kul, säger kursledaren Ronnie Lindqvist.

 

Av KH 

En nära nog tam vattenrall vid Råstasjön blev exkursionens avslutning. Från väster: Anita Ahlberg, Ronnie Lindqvist, Khrister Tengelin, Sandra Tengelin och Erik Sjöstedt. Foto: Kent Halttunen