Nyheter

2017-06-05

NOF ställde upp med guider under det lokala fågeläventyret

Vinnande bild i klassen "Bästa gruppbild". Så här roligt hade man på gamla banvallen. Foto: Kajsa Grebäck

Inspirerade av Sveriges Televisions tv-serie "Det stora fågeläventyret" arrangerade ÖBO, NOF och Hopajola en tävling unde helgen i Kvismaren.

Tävlingen bestod av fyra olika moment och Närkes Ornitologiska Förening ställde upp med fågelguider.

 

Det kommunala bostadsbolaget Öbo i Örebro ordnar varje år en friluftsaktivitet i samarbete med Hopajola. I år var det ett fågeläventyr vid Kvismaren som 50 hyresgäster fick uppleva söndagen den 4 juni.

 

Närkes Ornitologiska Förening, NOF, och Naturskyddsföreningen ställde upp med guider och tävlingsledare : Bengt Andersson, Gunnar Bergeå, Åsa Bengtsson, Ulf Jorner och Ronnie Lindqvist från NOF, Kajsa Grebäck och David Tverling från SNF. Tävlingen bestod av fyra moment: Artrace, Identifiering av uppstoppade fåglar, Fotografering av folk och fåglar samt Naturbingo.

 

Under Artracet sågs eller hördes totalt 66 arter, däribland så pass oväntade som rosenfink och pungmes. De oväntade arterna noterades av de två lag som stod vid Öby kulle, och som vann racet i stor stil. Det räckte så småningom också till en totalvinst, som bestod av en holk att sätta upp i valfritt bostadsområde inom ÖBÖ samt deltagande i en ringmärkning i höst vid Venastugan(med Leif Sandgren, som redan nu får ett tack för att han ställer upp).

 

Arrangemanget under söndagen började med en busstur för deltagarna från Hamnplan i Örebro klockan 6 och slutade på samma plats sex timmar senare. Vi som var med och arrangerade äventyret kunde inte klaga på deltagarnas engagemang och entusiasm, och vi hoppas förstås att de fortsätter att skåda fågel, om än kanske inte så intensivt som i söndags.

 

Av Ulf Jorner 

Att skilja en tjäderhöna från en orrdito är inte det lättaste. Men alla lag klarade den uppgiften med glans. Foto: David Tverling