Nyheter

2017-06-18

Nu har årets pilgrimsfalkar anlänt till Fjugesta

Dick Liljegren och Rebecka Mattson från Nordens Ark med den "äldre" av honorna, född 13 maj. Men annars såg den andra honan född 15 maj mycket större ut pga allt dun!
Vid lunchtid i dag söndag, kom personal från Nordens Ark med tre unga pilgrimsfalkar. De placerades i en bur, s.k. hackbur, på Lantmännens silos tak innan de är flygfärdiga.

Det var Dick Liljegren, Julia Bengtsson och Rebecka Mattsson från Nordens Ark, som kom med de tre unga pilgrimsfalkarna, 2 honor och en hane. En av honorna och hanen är födda den 13 maj och den andra honan är född den 15 maj. Nu vid utsättningen vägde honorna mellan 1 150-1 200 gr och hanen 650 gr. I samma kull var det åtta ägg varav fyra st utplacerades tidigare i veckan i Köping och nu tre st i Fjugesta. 

För tolfte året i rad utplacerar Nordens Ark unga pilgrimsfalkar i Västernärke. De första åren var det utsättning i Kilsbergen, men under de senaste åren placeras de unga falkarna i en bur på staketet på taket av silonet i Fjugesta.
 
I Kilsbergen var det svårt med matningen berättar Helena Klingberg som tillsammans med Christer Klingberg varit med från första början av utsättningarna.

– De är mycket attraktiva på fågelmarknader i Europa och i Asien för uppfödning av bland andra, falkenerare så priset för en unge kan gå upp till en kvarts miljon berättar Jonas Forsberg.
Pilgrimsfalksungarna har det mycket säkrare på silonets tak i Fjugesta. 

– Det vore väldigt kul om vi kunde få en häckning här i närheten, säger Leif Bertilsson.
- ”Våra” pilgrimsfalkar har aldrig gjort några häckningsförsök vad vi vet.

Falkungarna ska nu vänja sig med den nya miljön och öva upp sin flygförmåga. De flaxar med vingarna i buren för att känna att de kan lyfta. Och de blir stödmatade en gång om dagen med vaktel av medlemmar från Närkes Ornitologiska Förening och Naturskyddsföreningen i Örebro län. Samtidigt som de båda föreningarna står för bevakningen så länge falkarna inte kan flyga.

På söndag den 25 juni klockan 14.00, ska buren öppnas för pilgrimsfalkarna. Då är alla hjärtligt välkomna att vara med och bevaka falkarna under de första kritiska timmarna.

Marianne