Nyheter

2017-03-20

Nu har de sista detaljerna kommit på plats för NOF:s mycket innehållsrika vårprogram!

Vårens och försommarens program är nu spikat och det är verkligen tätt med spikar! Det finns något för alla, gammal som ung, nybörjare som mera van, ornitolog eller nörd. Säkert finns det något som passar just dig bland alla aktiviteter så är det bara att hänga med! Alla är mycket välkomna med!


Nu i mars är det stora aktiviteter på gång med Uggleveckan men det är ju vädret och framförallt vindarna som styr. Ungdomsgruppen med Oscar Axelsson har kört en exkursion lördag den 18 mars. Ami/Åsas tjejgrupp räknar med åtminstone en lyssning och återkommer om datum och plats. David Tverling kommer att leda exkursion vid Grönsjön i Laxåtrakten fredag den 24 mars.

Du får kolla här på hemsidan efter tider och plats! Länk till hemsidans aktiviteter…
 
NOF:s studiecirkel för tjejer, fortsättningskursen – Artbestämning av fåglar i Närke våren 2017 som leds av Annika Lorin startar den 28 mars. Det blir sju träffar på olika fågellokaler runt i Närke. Bland annat en tidig morgon till Vargavidderna i södra Närke. Deltagarantalet är tjugo personer och cirkeln är fulltecknad.
 
Svanräkning pågår ytterligare två helger med NOF:s fantastiska guider som svarar på frågor om allt inom fågelvärlden.

Under april blir det många olika exkursioner och annat smått och gott. Efter succén med skådarpuben och fågelquizen på Harrys så jobbar Lars Johansson för att det ska bli en pubkväll i april. En mycket spännande heldagsexkursion till Västmanland och Hälleskogsbrännan för att se hur naturen återhämtat sig efter den stora branden den 9 april. Vidare blir det cykelspaning från Oset till naturreservatet Ekeby dreve och Framnäs den 17 april.
 
Frågan ”Hur mår fåglarna i jordbrukslandskapet” ställs vid vårens sista inomhusmöte där Jan Sondell berättar hur det går för sånglärkan och ortolansparven. Och Magnus Persson berättar om ortolansparvsinsatserna i Kvismaren. Dessutom kommer lantbrukaren Håkan Wahlstedt från Hidinge gård och berättare om vilka enkla åtgärder jordbrukare kan göra för att fåglarna ska trivas. Torsdag den 20 april klockan 19.00. Välkomna!
 
Inomhusmötena äger alltid rum på tredje torsdagen i varje månad med uppehåll för sommaren. Och i Vasakyrkan på Vasagatan 6-8 i Örebro klockan 19.00. 
  
Den 27 april spanar Ami/Åsas tjejgrupp efter vårfåglar runt Åslaholmen och Ungdomsgruppen har redan den åttonde april en exkursion där de spanar och lyssnar efter skogsfåglar. Och mycket mera! Länk …

Maj månad börjar med Osetvandringarna den 1 maj sedan följer nästan varje onsdag och söndag. Fågeltornskampen där alla grupper deltar den 6 maj. Vill du delta eller ha ett eget torn kontakta Kent Halttunen, 070-216 11 30. Och kan du tänka dig övernatta på Öby kulle med Ami/Åsas tjejgrupp? Kontakta Ami 070-944 73 00 eller Åsa 073-332 20 31! Fågelskådningens dag är den 7 maj och kanske vi kan höra årets första näktergal då? Dubbelbeckasinslyssningen i Rånnesta den 10 maj enligt tradition! En nyhet för året är Vibysjön runt den 13 maj och är turen med kanske det blir årets första glada.

I juni när nätterna är ljusa blir det kvälls/nattlyssning efter nattskärra och vaktel i Kilsbergskanten. Den 2 juni vid Helsingestugan klockan 19.00 blir det en grillkväll vid brasan Kontakta Ami 070-944 73 00 eller Åsa 073-332 20 31. Ungdomarna har en kvällsexkursion den 3 juni för att lyssna på nattens olika fågelläten. Och måndag 5 juni är det mera nattfågellyssning i landskapet Närke. Kontaktman är Lars Johansson.
Mot okänt mål! Var har vi nattskärrorna? Fredag 16 juni samling 21.00 och åter i gryningen Guide är Lars Johansson, tel. 070-558 99 06. 

 
Planering pågår för höstresor till både Falsterbo 20-24 sept och Öland vecka 42. 

/Marianne