Nyheter

2017-01-17

Ny spännande forskning om skräntärnan

Via sändare har forskare följt ett antal skräntärnor från östkusten. På torsdag berättar Ulrik Löthberg om de senaste rönen när Närkes Ornitologiska Förening arrangerar ett inomhusmöte på Vasakyrkan.

Världens största tärna, skräntärna är en sårbar art, och det finns bara två häckande kolonier kvar. En av dessa är i Östersjön.

Sedan 2012 driver Ulrik Löthberg ett projekt där man bland annat förser skräntärnor med sändare.

- Vi har fått fram mycket ny spännande kunskap om tärnan, bland annat varför den söker sig in till Hjälmaren på sommaren, berättar Ulrik.

Torsdag den 19 janauri kommer Ulrik till NOF:s inomhusmöte och berättar med om den nya kunskapen. Fri entré, alla hjärtligt välkomna.

 

Under många år har forskare ringmärkt världens största tärna, skräntärnan. Det har gett en hel del viktig kunskap om till exempel att arten övervintrar i Nigerdeltat i Mali.

Sedan 2012 driver Sveriges Ornitologiska Förening/Birdlife tillsammans med Lunds universitet ett projekt där man sätter på sändare på ett antal skräntärnor för att kunna följa fåglarna på ett helt annat sätt. Totalt har 26 skräntärnor försetts med sändare av olika slag.

- Det här har gett väldigt mycket ny kunskap, berättar Ulrik Löthberg som håller i projektet.
- Nu vet vi mycket mer om hur skräntärnorna rör sig på sommaren och vilka vägar de tar till vinterkvarteren i Västafrika. Det är väldigt spännande.

 

Som många säkert vet dyker det alltid upp skräntärnor i Hjälmaren under sommaren. Många av dessa är tärnor från Upplandskusten som tar en sväng in för att födosöka och träna upp sina ungar.

- Här har vi också fått fram helt ny kunskap som jag ska berättar mer om på mötet, säger Ulrik.

 

På torsdag kommer Ulrik Löthberg till det inomhusmöte som Närkes Ornitologiska Förening arrangerar i Vasakyrkan. Då ska han också berätta mer om de silltrutar som finns i Östersjön, även ett antal silltrutar har fått sändare på ryggen.

 

Mötet sker på Vasakyrkan, Vasagatan 6-8 i Örebro. Det är fri entré och alla är hjärtligt välkomna.