Nyheter

2017-02-03

Nytt år, nya fåglar och möjlighet till nya ädelkryss i Närke

Ädelkrysstävlingen i Närke tar fart i år igen. 

Nio deltagare har hittills gjort noteringar i tävlingen, och Johan Åhlén har tagit täten.

Vem som helst kan haka på. Förutsättningarna är enkla - det gäller att hitta arterna på egen hand.

 

För lite mer än ett år sedan väckte Johan Åhlén idén om att starta en Ädelkrysstävling i Närke. Tanken bakom tävlingen var att stimulera skådarna i Närke att försöka hitta arter på egen hand i landskapet.

- Det är enkelt med dagens moderna rapportsystem att åka på andras observationer och kryssa arterna i Närke. Man har fått sitt årskryss och sedan letar man inte vidare efter den arten, säger Johan Åhlén.

Det gäller kanske i första hand riktiga rariteter, men också så kallade subrariteter som till exempel:  fjällgås, gravand, röd glada, brun glada, fjällpipare, dubbelbeckasin, silltrut, gråspett, ringtrast, busksångare och mindre flugsnappare.

 

Redan förra året, när Ädelkrysstävlingen drog igång, kunde man se att det blev fler rapporter på olika lokaler när det gäller arter som till exempel mindre flugsnappare.

Det är glädjande menar Johan Åhlén och tycker att fler, inte bara ädelkryssare, borde tänka så här:

- Ah, nu har den första ringtrasten observeras i Närke. Var kan jag hitta en ringtrast på egen hand i landskapet?

På så sätt hoppas Johan att det ska bli fler observationer på udda arter, och då kommer säkert skådarna att hitta fler riktiga rariteter också (under 2016 observerades tre helt nya arter för landskapet: ringand, isabellastenskvätta och sibirisk järnsparv).

 

Du kan när som helst hoppa med i Ädelkrysstävlingen. Du fyller bara i dina observationer i ett enkelt formulär på nätet. Där finns hela tiden den aktuella ställningen. Här kan du läsa reglerna för tävlingen.

 

Nio personer har hittills hakat på Ädelkrysstävlingen i Närke 2017. De har tillsammans hittat 86 av de totalt 104 arter som hittills observerats i landskapet.

 

Här är ställningen den 3 februari 2017:

1. Johan Åhlén 69 arter

2. Oscar Axelsson 56

3. Lennart Eriksson 48

4. Albin Mauritzon 44

4. Andreas Tranderyd 44

4. Kent Halttunen 44

7. Hans Waern 35

8. Anders Jacobsson 33

9. Bengt Andersson 26 

 

Av KH