Nyheter

2017-09-22

Nytt tranrekord vid Kvismaren - häng med på söndagens exkursion

Att se tranor flyga in på kvällen är ett fantastiskt skådespel. Under måndagen slogs ett nytt rekord vid Kvismaren: över 20.000 tranor räknades in. Foto: Jonas Forsberg

Under måndagen slogs ett nytt tranrekord vid Kvismaren.
Totalt räknade man in 20.586 tranor som flög in till sina nattkvarter på Hammarbotten och Fräknabotten.
På söndag (24 september) arrangerar NOF en exkursion till Kvismaren. Då får du se chansen att se detta mäktiga skådespel.

 

 

- Jättekul och skönt att slå det där tidigare rekordet som stått sig sedan 2009, säger Magnus Friberg som höll i räkningen tillsammans med Åke Pettersson, Hans Waern, Patrik Hedegren och Conny Hedengren.

Kvismaren är den främsta fågellokalen för rastande tranor på hösten. Här finns gott om mat på de omkringliggande åkrarna och här finns också ett gott skydd för tranorna om natten. De flyger nämligen in och ställer sig i vattnet för att få skydd bland annat mot räven. Då passar de grunda sjöarna i Kvismaren bra för tranan.

Så här många tranor på en gång kan man bara se vid Hornborgarsjön på våren. Ingen annanstans i Sverige finns en så här stor mängd tranor på en och samma gång. Visserligen finns en del andra lokaler i Mellansverige med större flockar av tranor, bland annat Hjälstaviken. Men ingen annan stans finns de här stora mängderna.
-  Häckningsframgångar och väder påverkar hur många tranor som finns på plats, säger Magnus Friberg.


Varje måndag genomförs räkningar av hur många tranor det är i Kvismaren. Fågelskådare räknar de stora flockarna som flyger in till sitt nattkvarter strax innan solen går ner. Kvismaren fågelstation samordnar räkningen på uppdrag av länsstyrelsen. Det är ett mäktigt skådespel att se och höra när tusentals tranor kommer inflygande.
Under de senaste åren har det varit lite upp och ner med antalet tranor vid Kvismaren. Den 6 oktober slogs det förra rekordet vid Kvismaren; då räknande man till 19400 tranor som rastade vid sjön. Sedan var det en viss nedgång, och 2013 var det ”bara” 13.000 tranor i Kvismaren. Året därpå, 2014, var det uppe i 18.867 rastande tranor. Och under måndagen slogs det nya rekordet: 20.586 tranor räknades in.
- Är det bra flyttningsväder, det vill säga klart väder och nordliga vindar, brukar en del flytta söderut samtidigt som det fyller på från norr. Men i år kanske det är ovanligt många som stannat upp och det är ju lite extra kul, förklarar Magnus Friberg.

 

På söndag, den 24 september, genomför Närkes Ornitologiska Förening en exkursion till Kvismaren för att titta på tranorna som flyger in till sina nattkvarter. Samling vid Öby kulle klockan 17. Alla hjärtligt välkomna att se detta mäktiga skådespel.

 

Av Kent Halttunen