Nyheter

2017-08-20

Priset som regnade bort!

Leif Sandgren visar hur ringmärkning går till.
Tidigare i sommar genomförde Öbo i samarbete med NOF ”Det stora fågeläventyret” i Kvismaren med TV-serien med samma namn som förebild. Laget som vann tävlingen den här mycket lyckade dagen skulle idag, lördag 19:e augusti få ta emot sitt pris, att vara med och ringmärka på Venan tillsammans med Leif Sandgren, en av Örebros och landets mest erfarna ringmärkare. 
Tyvärr var inte vädret på vår sida den här morgonen. Nattens ösregn hade vid 8-tiden övergått till att bara vara ihärdigt. Det här avskräckte nog de flesta och deltagarna uteblev, förutom vi tre som stod för aktiviteten.
Nåväl. Näten satte Leif upp i alla fall och fyra fåglar blev förmiddagens fångst. Ann-Britt Löfgren från Öbo fick nöjet att släppa en av rörsångarna som ringmärktes och vädret var det inget fel på ett par timmar in på förmiddagen. Regnet upphörde och minsann tittade det inte fram lite blå himmel mellan molnen.
Vår förmiddag räddades av att en familj från Glanshammar tittade förbi, skådade lite i tubkikaren och pratade en stund. Barnen fick både hålla och släppa rörsångare och entita fria, efter att Leif ringmärkt, mätt och antecknat efter konstens alla regler. Det är tydligt vad en sådan nära kontakt med fåglar lämnar stort avtryck hos de barn som får vara med.
Synd att inte fler slöt upp den här härliga förmiddagen, men fler chanser kommer.

/Ronnie Lindqvist
Ann-Britt Löfgren från Öbo ska släppa den ringmärkta rörsångaren med Leif Sandgren hjälp.