Nyheter

2017-09-10

Rävahänget 2017

Bild: Ronnie Lindqvist

Skulle det komma någon? Det var väl vad de flesta tänkte när regnet öste ner över Örebro natten till söndagen. Men morgonen kom med uppehåll och kanske skulle det kunna bli något av det här ändå.

 

Rävahänget är en aktivitet som syftar till att fånga upp fågelintresset hos de som passerar förbi vid Rävgångsstugan, men även för att NOFs medlemmar ska kunna träffas och trivas under avslappnade former i bästa flyttfågeltid. Kanske också för att se lite kul fåglar tillsammans.

 

Som vanligt var starten lite trevande men vi tände brasan, riggade upp flaggor och tubkikare och började spana. De unga doppingarna i lagunen orsakade som vanligt lite diskussion och till allas förvåning sjöng en järnsparv borta i buskagen. Nu visade det sig att det naturligtvis var ringmärkaren Leif Sandgren som placerat ut en bandspelare för att locka fåglar till näten. Under förmiddagen var det inte bara vi, utan många av besökarna som med breda leenden berättade att de på vägen ut till oss, med förvåning kollat in en blå plastpåse ur vilken det kom fågelsång!

 

Den blygsamma inledningen av morgonen byttes snabbt ut mot en riktigt lyckad aktivitet. Leif fångade och ringmärkte fåglar, folk i alla åldrar flockades runt honom, och runt tubkikarna för att titta på de två havsörnar som visade sig fint på stenarna i Hemfjärden. Många hade kommit för att göra just detta och många andra stannade på sin morgonpromenad eller joggingrunda för att informera sig om vad vi gjorde. Grillkorven hade en strykande åtgång och lyckan blev fullständig när Leif fångade en ung gräsand med bara händerna. Helt orädd lät den sig matas med ett korvbröd som offrades för naturens bästa.

 

Det är svårt att säga hur många som deltog i Rävahänget i år eftersom folk kom och gick hela tiden men vi uppskattade det till ca 100 personer, varav många var barn i åldrarna 6 till 12 år. En lyckad dag även om vi inte såg mer än ett 30-tal arter fåglar.

 

/Ronnie Lindqvist 

Bild: Gunnar Bergeå