Nyheter

2017-05-26

Smålom landade på asfalten

Den här smålommen upptäcktes på vägkanten av Jeanette Karlsson och kördes till fågelakuten i Örebro. Sedan Leif Sandgren undersökt lommen piggnade den till och blev utsläppt i Falkasjön i Kilsbergen.

När Jeanette Karlsson på morgonen var på väg från Kristinehamn till jobbet i Storfors upptäckte hon en ganska stor fågel efter vägkanten.
Den verkade inte må riktigt bra, så hon stannade, lyckades få in fågeln i en kartong som hon hade i bilen och tog med sig fågeln till jobbet. Jeanette är fågelintresserad och konstaterade snart  att det var en smålom hon plockat upp.

Jeanette Karlsson började söka sig runt på nätet för att se vem som kunde hjälpa henne med smålommen hon  hittat. Hon kom snart till Fågelakuten i Närke och kontaktade Leif Sandgren i Örebro.
- Jag tycker det är härligt att så många  engagerar sig och bryr sig om fåglar, säger Leif Sandgren.

Jeanette  körde samma dag smålommen från Storfors till Leif i Örebro som då undersökte fågeln. Det var inte något brutet och den flaxade och rörde vingarna helt normalt. Ett litet blödande sår på ena foten verkade vara enda skadan men fågeln fick stanna kvar över natten. 

- Morgonen efter fick lommen några fiskbitar som jag stoppade ner i svalget på den, berättar Leif.
Då hade den piggnat till ordentligt och hackade och bet, sprattlade och flaxade.  Fågeln var en hona, troligen född i fjol och saknade ruvfläck.

Efter sedvanlig ringmärkning transporterade Leif fågeln till Falkasjön i Kilsbergen där den omedelbart började dyka.
- Min teori är att smålommen måste ha trott att den lite fuktiga vägbanan var ett vattendrag och landade där. Sedan kunde den inte flyga iväg igen. Den måste ha en vattenyta för att kunna springa igång och den har då en startsträcka på närmare 30 meter.