Nyheter

2017-06-04

Spännande ljud i natten…

Om du vill vara med om något mycket spännande kan NOF:s nattexkursioner rekommenderas!

I fredags natt var Tjejerna på nattlyssning i Kilsbergskanten. Exkursionen började redan klockan 19.00 vid Hälsingestugan med korvgrillning och information om kvällen och nattens mål. Bengt Jalsborn var inbjuden som guide och förste grillmästare för att sköta elden. Bengt tackade för förtroendet att Tjejerna ville ha honom med och tyckte att det skulle bli en mycket spännande kväll i Kilsbergen.
Från grillplatsen sågs havsörnen sittande i träddungen vid sjön, pilgrimsfalken seglade förbi och mycket fågelsång hördes i buskarna runt stugan. Allt började bra!
Det var ju fortfarande ljust så första målet var södra Tysslingetornet för att kolla citronärlan som rapporterats därifrån. Nästan alla lyckades se ärlan som satt på första stolpen och lyste gul som en citron.
Tillbaka på vägen till Rånnesta gjordes ett par stopp för att bland att se på ett flertal svarttärnor som födosökte över sjön. Vid Rånnestamaderna gjordes ett första försök att höra vaktel men det var för tidigt på kvällen.
Vidare mot Blacksta, nu mörknade det nästan på, klockan var efter 22. Blåsten hade avtagit men det enda som hördes var en kärrsångare från Salixdungen. Och det är inte lätt när tio tjejer och Jalle försöker lyssna i natten. Här gav fem av deltagarna upp och återvände mot sköna sängarna.
Turen fortsatte mot skjutfältet uppe i Kilsbergen. Storstenshöjden passerades där den stora snöhögen ligger täckt av vit plast och ser allmänt felplacerad ut.
Vid Berga hördes ett par skott i mörkret – vad händer, skjuter någon på gruppen? Ryktet går att det sköts ett par vildsvin i närheten under natten. Annars passerades Berga utan något att rapportera. Klockan närmade sig 23.30 vid Kroktjärn, där orrspel pågick för fullt. Plötsligt hörs ett surrande ljud som aldrig vill sluta - nattskärra!

Natten blev sen men vad gör väl det – när allt stämmer och det är bara att njuta!

NOF har tre nattexkursioner kvar så du har fortfarande chansen att få uppleva en svensk försommarnatt med alla spännande ljud. Kanske någon råbock som skäller eller en älg som brakar fram. Spännande är det!

Måndag 5 juni
Nattfågellyssning. Fåglarna får styra vart i landskapet kosan bär denna spännande kväll. Vi hoppas få höra sångare, vaktel och kornknarr. Samling kl 19.00 Haga centrum, stora parkeringen väster om centrum för samåkning. För mer information Lars Johansson, 070-558 99 06, lars.h.johansson@orebro.se 

Lördag 10 juni
Med ungdomsgruppen
Spännande kväll för att lyssna på alla nattsångare med de olika fågellätena! 
– Alla som är fågelintresserade är hjärtligt välkomna att delta. Man behöver inga förkunskaper och tanken är att vi ska ha kul och lära oss mer om fåglarna och deras läten, säger Oscar Axelsson. De ungdomar som är intresserade att delta i ungdomsgruppen och/eller vill delta på en eller flera exkursioner får gärna höra av sig till Oscar Axelsson 073-092 00 70 oscar-axelsson@hotmail.com 
Då blir det lättare att planera transporter med mera. Plats för samling och exakt tid kommer att meddelas senare här på hemsidan. Håll utkik under aktiviteter. Välkomna! 

Fredag 16 juni
Var hittar vi nattskärrorna? Det blir en exkursion mot okänt mål!  Vi åker till en plats för att hitta och höra nattskärran spela. Samling kl 21.00 Haga centrum, stora parkeringen väster om centrum för samåkning. För mer information Lars Johansson, 070-558 99 06, lars.h.johansson@orebro.se
 
VÄLKOMNA! 
 
/Marianne