Nyheter

2017-11-17

Staffan Ullström får Rosenbergspriset

Fågeldoktorn Staffan Ullström får årets Rosenbergspris. Han får priset för sitt hängivna arbetet med att öprida kunskap om fåglar, djur och natur. Foto: Torbjörn Arvidson

Fågeldoktorn och illustratören Staffan Ullström från Gällersta tilldelas årets Rosenbergspris.

Staffan får priset för sitt hängivna och skickliga arbete med bilder, frimärken och utställningar som bidragit till att sprida kunskap om fåglar, djur och natur.

Priset på 15.000 kronor delas ut på måndag i samband med regionfullmäktiges sammanträde i Örebro.

 

Stiftelsen Erik Rosenbergs Naturvårdsfond instiftades 1972 med ändamålet att ”uppmärksamma förtjänstfulla insatser inom naturvårdens område”. I år är det Staffan Ullström från Gällersta som får priset.

För fågelvänner i Närke är Staffan Ullström kanske mest känd för att han illustrerat över 100 förstasidor i tidskriften Fåglar i Närke (medlemstidningen för Närkes Ornitoilogiska Förening). Men han är också känd som "fågeldoktorn". Hemma i Gällersta tar han hand om skadade fåglar, där har han en voljär där fåglarna kan få en stunds rehabilitering.

Staffan Ullström är också en känd illustratör, han har medverkat i otaliga böcker med sina vackra teckningar av både fåglar och djur.

 

Så här lyder motiveringen till att han får Rosenbergspriset: 

 ”Under drygt 50 år som konstnär och illustratör har Staffan Ullström med sina bilder, frimärken och utställningar utfört ett hängivet och skickligt arbete för att sprida kunskap om fåglar, djur och natur. Han har dessutom gjort en stor ideell insats med att rehabilitera skadade fåglar. Hans arbete sker i en utåtriktad anda och folkbildande tradition som påminner starkt om föregångaren Erik Rosenbergs verk.”

 

Staffan Ullström får ta emot priset på 15.000 kronor i samband med att regionfullmäktige sammanträder på måndag.

  

Staffan Ullström är en skicklig illustratör som medverkat i en rad olika böcker. Staffan har också gjort över 100 förstasidor till NOFs tidskrift Fåglar i Närke. Foto: Torbjörn Arvidson