Nyheter

2017-03-26

Stämningsfull ugglekväll i Kilsbergen

Så här vacker himmel mötte deltagarna på uggleexkursionen på lördagskvällen i Kilsbergen.

Nu hade den eviga vinden äntligen lagt sig, Villingsbergs skjutfält hade åter öppnat upp efter en lång stängd period så nu var det dags. Klockan 18 var det samling vid Haga centrum för gemensam färd till Kilsbergen. Vi blev inte mindre än 28 personer som förväntansfullt skulle delta ikväll.

 

NOF genomförde även i år en ugglevecka. Den här gången i lite mindre omfattning än tidigare år.

Anledningen till det var framförallt det blåsiga vädret som föregått under veckan och som bara fortsatte dag efter dag. 

 

Efter att ha stuvat in oss i så få bilar som möjligt drog karavanen iväg mot ugglornas rike.

Kvällen kunde inte ha haft bättre förutsättningar. När vi stannade på vårt första stopp vid Berga var det helt vindstilla och ljummet i luften. Solnedgången var av det vackrare slaget och förväntningarna var på topp. Men det var knäpptyst! Nåja, ett par koltrastar gjorde sitt bästa för att underhålla oss och en morkulla drog förbi och knispade lite.

 

Vi fortsatte i en stor cirkel runt stora delar av skjutfältet (och lite utanför, eftersom ledaren körde fel på ett ställe) Rutten gick från Berga till Guntjugan och vidare mot Runstorp, Bäcksände, Kärmenberget, Södra Tolsboda och Ymningshyttan.

Vid Runstorp hördes en pärluggla långt borta och vid Bäcksände ropade en kattuggla stämningsfullt över sjön. För övrigt var det tyst. Efter felkörningen hördes en annan kattuggla svagt strax norr om Villingsberg och på ett annat ställe hördes ytterligare en pärluggla av några när bilkaravanen drog iväg. Summan blev två kattugglor, två pärlugglor och två morkullor.

 

Kanske är det svårigheten att överhuvudtaget hitta ugglor som ropar, som gör de så lockande att man väljer detta som lördagsnöje?

En stämningsfylld kväll blev det i alla fall och trots att vi var så många så stängdes alla bildörrar tyst och försiktigt.

Ugglorna fortsätter att ropa länge än, förmodligen mest när de har skogen för sig själva.

 

Av Ronnie Lindqvist 

Hela 28 personer deltog på den uggleexkursion som NOF arrangerade under lördagskvällen. Ugglorna var svårflörtade men det blev i alla fall två pärlugglor och två kattugglor.