Nyheter

2017-07-08

Svealands bästa fågellokaler - en lättanvänd guide

Nu har Magnus Ullman gjort en lättanvänd och praktisk guidebok om de bästa fågellokalerna i Svealand.

I guideboken finns ett stort antal fågellokaler presenterade från Närke, Södermanland, Uppland, Västmanland, Värmland och Dalarna.
Dessutom finns ett särskilt avsnitt för lokalerna i Stockholm.

 

År 2014 publicerades boken ”Här tittar vi på fåglar”. Det var den första rikstäckande fågelokalguiden på 30 år. Urvalet av lokaler var då begränsat, och Magnus Ullman och Hirschfeld förlag beslutade då att dela upp guideboken och göra den mer fyllig. För två år sedan kom Götalands bästa fågellokaler.
Nu finns även guideboken Svealands bästa lokaler. Även här har det blivit ett urval av de bästa fågellokalerna. I landskapet Närke presenteras sex olika lokaler: Klåvudden/Hargedammarna, Kvismaren, Oset/Rynningeviken, Tysslingen, Garphyttan och Kilsbergen.


I guideboken finns snygga och bra grafiska kartor, fotografier, här presenteras lokalen i text, vad man kan se under de olika årstiderna och vilka fåglar man kan förväntas att se på lokalen. Den innehåller också förvånansvärt färska noteringar som till exempel rekordstora antalet sångsvanar 17 mars 2017 i Tysslingen (kommer boken kännas passé om några år?).

 

Som närking hade man gärna sett fler lokaler i landskapet presenteras, men Magnus Ullman har gjort ett gott urval så att man ska kunna få ett brett utbud av fåglar i landskapet.

Boken är lätt att hitta i, den innehåller det mesta man behöver till exempel gps-punkter till varje lokal. Fågellokalguiden är överskådlig och lättnavigerad, och den ger en bra vägledning till de bästa fågellokalerna (visst finns det en del information på nätet om de olika fågellokalerna, men den är inte alltid lika tydlig och enkel).

I slutet av boken finns också en förteckning om var man hittar arterna i Svealand, och ett gediget lokalnamnsregister.

 

Av KH