Nyheter

2017-06-14

Tysslingen levererade fjärde fyndet av nilgås i Närke

Den här nilgåsen upptäcktes i söndags i södra Tysslingen av Magnus Jäderblad. Foto: Karl-Evert Eklund

Under söndagen upptäcktes en nilgås vid södra maderna i Tysslingen.

Det var det fjärde fyndet i Närke, enligt Artportalen.

Upptäckare var Magnus Jäderblad som till vardags hör hemma i Galtabäck i Halland.

 

Magnus Jäderblad har ett sommarhus i Segersjö vid Hjälmaren. Tidigt på söndag morgon var han ute på en skådartur och passade på att kryssa dammsnäppan en i Oset. Sedan fortsatte han till södra Tysslingen för att se den citronärla som varit stationär där en längre tid.

- På väg till Tysslingen såg jag en nilgås söder om Grävevägen. När jag parkerat kom gåsen flygande över vägen och landade utanför tornet i södra Tysslingen, berättar Magnus.

Han är med i det lokala larmsystemet, NärkeX, och larmade ut fågeln. Snart kom det även andra skådare till platsen.
Nilgåsen var kvar i Tysslingen under hela söndagen och måndagen till glädje för många skådare. Fyndet var det fjärde i Närke genom tiderna enligt Artportalen. Senaste fyndet var i Oset 2011. De två tidigare fynden är i Kvismaren 2008 och 2005.

- Kul, säger upptäckaren Magnus Jäderblad som fick se en nilgås till när han kom hem till Halland efter besöket i sommarstugan. Och förra året upptäckte han den första nilgåsen för året i Sverige.

Under den senaste veckan har det annars observerats nilgås på flera olika platser i Sverige, se grafiken här nedan.

Man kan väl också konstatera att Tysslingen fortsätter att leverera många arter. I år har det hittills setts 192 olika arter. Det innebär en 13:e plats totalt bland fågellokalerna i Sverige. Kvismaren är som vanligt bäst i Närke där man sett 193 olika arter i år.

 

Av KH 

Det har varit flera observationer av nilgås runt om i Sverige under den senaste veckan.