Nyheter

2017-01-20

Vinnare i NOF:s tävlingar fick ta emot pris

Kjell Johansson fick under torsdagskvällen ta emot pris som bäste ekoskådare under 2016. Prisutdelare var tävlingsledaren Åsa Bengtsson.

Under torsdagskvällen fick Kjell Johansson ta emot priset som bästa ekoskådare i Närke under 2016. Och Leif Sildén fick ta emot priset som bästa ädelkryssare i Närke under förra året.

Priserna delades ut i samband med att Närkes Ornitologiska Förening, NOF, arrangerade ett inomhusmöte där Ulrik Löthberg berättade om den senaste forskningen kring bland annat skräntärnan.

 

De var ett 50-tal personer som sökt sig till Vasakyrkan under torsdagskvällen till det möte som Närkes Ornitiologiska Förening stod som värd för. Huvudpunkten för mötet var den senaste forskningen kring skräntärnan, och det var Ulrik Löthberg som berättade om bland annat varför så många skräntärnor söker sig in till Hjälmaren under sommaren.

- Det handlar om att det är gott om mat, berättade Ulrik som är ansvarig för projekt skräntärna.

Inom projektet har man satt på sändare på ett antal skräntärnor, som är en sårbar art. Sändarna visar bland annat att en del skräntärnor kan stanna upp till en månad i Hjälmaren.

- Därför kan man fundera om det är så lämpligt med skyddsjakt under denna tid? funderade Ulrik.

 

I samband med mötet var det också prisutdelning. Kjell Johansson fick ta emot vandringspriset som bäste ekoskådare i Närke under förra året. Ekoskådningstävlingen har pågått sedan 2013 och fortsätter även i år. Kjell yckades cykla ihop hela 218 arter i landskapet, och det är ett nytt rekord för tävlingen.

- Det är klart jag känner mig hedrad, sa Kjell som uppskattade att han cyklat cirka 200 mil under för att få ihop sina 218 arter.

Under mötet fick även Leif Sildén ta emot priset som bästa ädelkryssare i Närke under 2016. Prisutdelare var Johan Åhlén som kom med idén till Ädelkrysstävlingen.

- Tanken med tävlingen är enkel, det gäller att hitta arterna på egen hand i landskapet. Kanske kan det stimulera en del skådare att åka till lite udda lokaler och hitta sina egna arter, berättade Johan.

Innan tävlingen startade förra året hade han tankar om att någon kanske skulle kunna hitta 200 egna arter. Vissa tvivlade på det, men en skådare klarade att nå över 200 arter. Det var Leif Sildén som lyckades pricka in 207 arter på egen hand.

- Man mår bra av att vara ute och skåda fåglar, konstaterade han när han tog emot priset i form av ett presentkort på 500 kronor på Naturbokhandeln.

Även Johan Åhlén fick ta emot en uppskattning från Närkes Ornitologiska Förening. Han hittade nämligen en ny art för landskapet, en sibirisk järnsparv i oktober. Och är man upptäckare av en ny art för Närke för man gratis medlemskap i föreningen under ett år.

 

Av KH

 

Ps. både ekoskådningstävlingen och ädelkrysstävlingen fortsätter i år. Alla är välkomna ett delta. 

 

Leif Sildén vann ädelkrysstävlingen under 2016 och fick ta emot pris under torsdagskvällen då NOF genomförd sitt inomhusmöte som handlade om skräntärnan.