Nyheter

2017-10-02

Vitryggig hackspett upptäckt i Garphyttans nationalpark

Marianne Dannbeck upptäckte en vitryggig hackspett i Garphyttans nationalpark i fredags. Den har varit synlig sedan dess. Foto: Benny Fredriksson

På väg till Karlstad stannade Marianne Dannbeck till i Garphyttans nationalpark för att fika.
Då fick hon höra ett hackande som hon inte riktigt kände igen.
Efter en kort promenad såg hon vad som knackade i trädstammen: en vitryggig hackspett.
- Kul att upptäcka en sådan raritet, berättar Marianne.

 

Det var i fredags som Marianne Dannbeck var på väg från Stockholm till Karlstad. Hon stannade till för att rasta vid Garphyttans nationalpark.
- Jag har varit vid nationalparken flera gånger förut och tycker det är väldigt vackert, berättar Marianne som är fågelskådare sedan 20 år tillbaka.
Hon satte sig för att fika vid Lövängen och ganska snart hörde hon knackningar i en trädstam som hon inte riktigt kunde identifiera. Det lät inte som en större hackspett, men inte heller som en mindre hackspett.
Marianne tog en liten promenad och då upptäckte hon hackspetten, och det var en vitryggig hackspett.
- Jag kunde inte riktigt tro på vad jag såg – men jag har sett vitryggig hackspett tidigare i Gysinge. Snart förstod jag att jag upptäckte en raritet, berättar hon.

 

Marianne blev lite osäker på om fågeln skulle larmas på Bird Alarm, det är ju trots allt en mycket skyddsvärd art. Därför tog hon kontakt med skådare i Närke, och från deras håll var det lite olika meningar om huruvida den vitryggiga hackspetten skulle larmas eller inte.
Nästa morgon, alltså i lördags, larmades fågeln ut och en del skådare hade tur att få se den vitryggiga hackspetten. Den var även synlig korta stunder under söndagen och under måndagen.
- Det är klart att jag blev överraskad, och jättekul att upptäcka en sådan art på egen hand, berättar Marianne.
Senast vitryggig hackspett fanns i Garphyttans nationalpark var 1987. Sedan dess har det varit få och enstaka observationer i Närke, se genomgången nedan.

Vitryggig hackspett i Närke

Oset, 22 maj 2016: Lars Johansson upptäcker en vitryggig hackspett vid Rosenbergsstugan i Oset under en guidning.
Kvismaren 2 maj 2010: Johan Åhlén lyckas läsa av färgringarna på en vitryggig hackspett vid Ormkärrsplattformen i Kvismaren.
Garphyttans nationalpark 1983-1987: den vitryggiga hackspetten är stadigt på plats under vintern. De flesta observationer är under vintermånaderna.
Kvismaren 19 nov 1983: Leif Larsson (numera Sildén) observerade en vitryggig hackspett vid Sörön, Kvismaren.
Kvismaren 4 nov 1967: Peter Eklund och Bo Runesson upptäcker en vid gamla banvallen i Kvismaren.

 

Ps. Detta är en sammanställning som inte gör anspråk på att vara fullständig; det finns säkert ett antal dolda observationer, och andra observationer som inte är tillgängliga i skrivande stund.