Nyheter

2018-06-11

Anders upptäckte tredje fyndet av natthäger i Närke

Anders Jacobsson upptäckte en natthäger i Kvismaren under lördagen: tredje fyndet i Närke genom tiderna. Per Wedholm lyckades fånga fågeln på bild när det flög.

Anders Jacobsson tog sin vanliga tur till Kvismaren i lördags. Han tvekade men valde Öby kulle för att kunna spana efter "vita" hägrar.
Plötsligt fick han se något ovanligt i ögonvrån som satte sig i ett träd vid bilbron över kanalen. Upp med tuben - och där satt den - en natthäger.

- Det kändes jättebra, säger han.

 

Numera är Anders Jacobsson pensionär och tar en daglig tur till Kvismaren. I lördags blev det lite speciellt när den där gråblå fågeln landade i träden vid bron över kanalen.

- En ringduva tänkte jag först men det var något som inte stämde, berättar Anders.

I tubkikaren fick han det bekräftat, det var en natthäger.

- Kul, min första i Sverige, även om jag sett natthäger i Spanien tidigare, berättar han.

Fågeln lyfte, Anders hann få några dokumentationsbilder innan det försvann över Rysjön. Sedan var natthägern borta under hela lördagen innan den upptäcktes sent på kvällen.

På söndag morgon var det flera som såg fågeln och när Magnus Friberg hittade det träd där natthägern satt i under dagen var det många skådare som fick möjlighet att kryssa arten.

- Ja, det var extra kul att så många fick chansen att se den udda hägern, berättar Anders.

 

Natthägern i Kvismaren är det tredje fyndet i Närke genom tiderna, enligt Artportalen. Det första fyndet är från Vårbo, Skagern 1961. Det andra är ett exemplar som först upptäcktes i Velandasjön i Västernärke den 21 maj 1974 och som sedan flyttade sig till Oset där den kunde ses under några dagar.