Nyheter

2018-04-21

Dansbanan vid Kvismaren ett givet stopp för kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria besökte Kvismaren under fredagen. Hon var bland annat vid Lötenplattformen för att spana efter fåglar. Foto: Torbjörn Arvidson

Under fredagen vandrade kronprinsessan Victoria i det fågelrika området Kvismaren, från Sörön, via Åslaholmen och Öby kulle till Lötenplattformen.

Vid Åslaholmen fick Ulf Jorner, ordförande i Närkes Ornitologiska Förening, möjlighet att prata lite om fåglar med kronprinsessan.

- De flesta fåglar som jag tänkt visa försvann när Victoria kom, men som tur var hördes en rördrom och vi pratade lite om denna udda fågel, berättar Ulf Jorner.

 

Kronprinsessan Victoria genomför en vandring genom alla landskap i Sverige. Under fredagen var det dags att besöka Närke, och Victoria har en önskan om att få uppleva saker i landskapet.

Länsstyrelsen i Örebro, som var värd för besöket, beslutade då att visa upp en av Sveriges bästa fågellokaler: Kvismaren. Det är också en plats som är vida känd för sina ormar vid Öby kulle.

 

Vandringen började vid naturreservatet Sörön för att sedan fortsätta till Åslaholmen där Ulf Jorner, ordförande i Närkes Ornitoloigiska Förening, fick möjlighet att växla några ord med kronprinsessan Victoria.

- Jag hade bland annat tänkt att visa en gråhakedopping i tubkikaren, men när kronprinsessan kom försvann alla fåglar in i vassen utom några grågäss. Så typiskt, berättar Ulf Jorner.
- Men jag hade lite tur, en rördrom tutade och vi kom att pratade lite om denna skygga vassfågel. Kronprinsessan är kunnig och intresserad. Hon är redan en bra representant för Sverige. 

 

Sedan följde en lång vandring längs vallen där bland annat Kvismare Fågelstation visade upp hur man gör när man ringmärker fåglar.

Vid Öby kulle berättade Lars Johansson om varför det är så spännande med alla ormar som finns där.

 

Kronprinsessan Victorias vandring i Kvismaren avslutades med ett besök vid Lötenplattformen (den så kallade dansbanan) där hon och många andra passade på att spana på fåglar runt tornet.

Kronprinsessan Victoria genomför en vandring genom alla Sveriges landskap och har önskat sig upplevelser. Under fredagen vandrade hon genom en av Sveriges bästa fågellokaler: Kvismaren. Foto: Torbjörn Arvidson