Nyheter

2018-03-06

Ekoskådarna kämpar på i kylan

Thord Eriksson ligger trea i ekoskådningstävlingen i Närke.

Ekoskådningens andra månad, februari, är avklarad. Förhoppningsvis släpper kylan greppet och de första vårfåglarna börjar dyka upp.

Per Wedholm, som vann förra året, och som skulle ta det lugnar i år, leder ekolistan just nu. Men så har han också nära till Oset där han bland annat sett jorduggla flyga förbi bostaden.

 

Efter en relativt mild januarimånad då många av höstens fåglar fanns kvar i landskapet har februari präglats av kyla och snö. De få svanar och gäss som fanns kvar i landskapet har tvingats vända om söderut.
Dock har en och annan rödhake och järnsparv hankat sig kvar i Närke. Och det har funnit en hel del andra relativt svåra arter att kryssa för ekoskådarna, bland annat en tretåig hackspett i Varbergaskogen i Örebro och en jorduggla vid Oset.
Redan nu har de stränga kylan gett sig och det dröjer inte många dagar innan sångsvanarna börjar tuta vid Tysslingen.
Per Wedholm har tagit täten före Thord Eriksson och Staffan Gustavsson. Man kan också notera att Tord Larsson, som startade tävlingen för sex år sedan, åter är med i tävlingen efter några års uppehåll.
Du kan när som helst hoppa med i tävlingen, det är bara att gå in på nätet och skriva upp dina arter som du skådat på en miljömässigt bra sätt.

 

Här är ställningen i ekoskådningen den 6 mars:

1. Per Wedholm 71 arter

2. Staffan Gustavsson 63

3. Thord Eriksson 59

4. Kjell Ståhlberg 48

5. Thord Larsson 44

6. Åsa Bengtsson 40

7. Simon Eklundh Odler 35

7. Gun Isacson 35

9. Bitte korslid 32

10. Kent Halttunen 31

11. Ulrika Eriksson 28