Nyheter

2018-01-19

Hjälp oss att få se den vitryggiga hackspetten ett tag till i Garphyttans nationalpark

Den vitryggiga hackspetten i Garphyttans nationalpark bör inte störa genom playback och man bör också iaktta stor försiktighet när den flyger in och ut från sitt nattkvarter. Foto: Torbjörn Arvidson

Sedan i slutet av september har en vitryggig hackspett funnits i Garphyttans nationalpark väster om Örebro.

För att få hackspetten att stanna ett tag till kommer följande råd: ingen playback och undvik att störa fågeln när den flyger in och ut från sitt nattbohål.

 

Den vitryggiga hackspetten upptäcktes den 29 september i Garphyttans nationalpark. Sedan dess har den stannat i området och många skådare har fått njuta av den rara fågeln.

Under torsdag kväll var Kristoffer Stighäll gäst på NOFs inomhusmöte. Han har jobbat med Projekt Vitrygg under många år och gav följande råd för att få fågeln att stanna så länge som möjligt:

* absolut förbud att spela playback

* undvik att störa fågeln när den flyger in och ut ur sitt hål där den övernattar.

- Jag tycker inte man borde gå närmare än 100 meter från det hål där hackspetten har sitt nattkvarter. Den är väldigt lätt att störa där, och då sticker den eller försöker hitta ett nytt hål att övernatta i, förklarade Kristoffer Stighäll.

Många är också förvånade att den talg om finns i Garphyttans nationalpark inte har lockat fram den vitryggade hackspetten. Den talg som finns upphängd i parken är från nöt. Så här säger Kristoffer Stighäll:

- Vitryggen äter helst talg från svin, det visar i alla fall våra erfarenheter. Sätt upp svintalg så kommer den säkert fram, säger han.