Nyheter

2018-01-26

Hjälp till att räkna fåglar vid fågelborden i helgen

Ska talgoxen behålla sin plats som den vanligaste fågeln vid fågelborden? Var med och räkna i helgen.

Idag börjar den stora fågelbordsräkningen runt om i Sverige. Under fyra dagar räknar man med att över 20.000 personer räknar och rapportera alla fåglar de ser vid fågelmatningarna.

I år är det ovanligt många gråsiskor på plats, frågan är om det blir årets bubblare.

 

Med början fredag den 26 januari och fyra dagar framåt pågår Birdlife Sverige/SOF:s kampanj Vinterfåglar inpå Knuten. Kampanjen har pågått sedan 2006 och förra året var det över 20.000 personer som räknade och rapporterade vad de sett för fåglar vid fågelborden.

 

Under helgen räknar guider från Närkes Ornitologiska Förening, NOF, småfåglar i Karlslund på lördag. Om du inte har ett eget fågelbord får du gärna komma och hjälpa guiderna att räkna alla småfåglar vid fågelborden.

 

På följande tider och platser finns offentliga räkningar::

Lördagen den 28 januari, kl 10-12 Krogstugan, Karlslund räknar vi småfåglar. Kom och hjälp oss räkna. 
Lördag 28 januari, kl 10-12 Venastugan, Rynningeviken. Var med och räkna vinterfåglar på Venan. Kl. 10–11 noterar vi alla fåglar som finns på matningen i Stora Buskaget. Kl. 11–12 handlar det om hur du matar fåglarna på bästa sätt. Guide: Leif Sandgren.
Måndag 30 januari, kl 10–12, Venastugan, Rynningeviken. Var med och räkna vinterfåglar på Venan. Kl. 10–11 noterar vi alla fåglar som finns på matningen i Stora Buskaget. Kl. 11–12 handlar det om hur du matar fåglarna på bästa sätt. Guide: Leif Sandgren.
 
NOFs guider finns också på plats vid Granngården i Örebro under fredag och lördag för att prata fågelmat och allt annat som kan få småfåglarna att trivas under vintern. 

 

Ps. Här kan du läsa om fågelmatningens elva gyllene regler 

 

Av KH