Nyheter

2018-05-24

Hur länge har turturduvan varit i Kumla?

Den här turturduvan har observerats i Västra parken i Kumla under några dagar. Frågan är hur länge duvan har funnits i Kumla? Foto: Lindah Lyktberg
Redan den 29 april hörde Pierre Blanksvärd en turturduva i närheten av Västra parken i Kumla. Men Pierre jobbade och hade inte tid att lokalisera duvan. Men han skickade ut ett meddelande på det lokala larmet om att det var en misstänkt turturduva. Johan Åhlén åkte ut och rekade av området, men hittade bara turkduvor vid det tillfället.
 
Något förvånande var det för Jonathan Waern när han på på kvällen den 21 maj såg att en skådare från Uppsala (Anders Helander) han lagt ut en bild på en turturduva i Västra parken. Den var observerad redan i helgen, lördagen 19 maj.
 
Tisdag morgon var det fullt pådrag av skådare i den vackra parken i Kumla. Och mycket riktigt, där satt den högt upp i en björk och kuttrade vackert. 
- Typiskt att det är en skådare från Uppsala som hittar turturduvan, säger Pierre Blanksvärd som samtidigt grämer sig lite över att han och de andra skådarna från Kumla inte la ner mer tid för att hitta den ovanliga duvan.
 
Frågan är hur länge turturduvan har funnits i Kumla? Är det samma exemplar som Pierre Blanksvärd hörde den 29 april? Kan den har funnits i området längre än så? 
 
Det finns observationer av turturduva i Närke, men det har varit lite glesta mellan gångerna de senaste åren. Den 20 augusti förra året fotograferade Anders Jacobsson en turturduva på Bärsta åkrar i Kvismaren. Den 15 november 2015 tog Ari Laine en bild på en turturduva på en matning i Hasselfors. Den 10 juni 2014 observerade Jonas Engzell ett exemplar vid Björka lertag.