Nyheter

2018-05-27

Lars Johansson håller bra takt i Oset!

Morgonstund har guld i munnen sägs det men här var det mera myggor än guld denna vackra söndagsmorgon i Oset. I och med denna vandring är majvandringarna slut med Lars Johansson för i år. Lars hund, Algot fick vara hemma på grund av myggplågan. Men vi får glädja oss åt att det är mycket fågelmat i luften nu.

 

Det är verkligen full konsert i Oset så här års. Hur många näktergalar var det egentligen? Och hur många gökar hördes hoande?

 

Redan vid parkeringen hördes svarthätta, trädgårdssångare och många flera som försökte överrösta näktergalarna. En gräshoppsångare hördes efter cementrännan och alla lyckades höra den. Annars är det en ”svår” art att höra! Vi gick upp över tippen där en törnsångare sjöng och visade upp sig. En rosenfink hördes bara svagt från någon trädtopp.

 

Promenaden fortsatte till Ungdomshyllan och det var redan värmedaller över maderna. Som vanligt syntes strandskatan ryckande gräs på håll och rörhönan simmade i Gammelån. Lars berättade att han inte sett några tofsvipeungar än i år och undrade vad det kan betyda?

 

Vid Caféhörnan var all matning avslutad för året. Där hördes bara en gröngöling skrika! Gänget fortsatte promenaden över maderna till Hjälmarekanten och Eriks stuga där matsäcken intogs.

 

Själv tackade jag för mig redan efter caféhörnan då myggplågan tog över!

 

Stor tack för alla trevliga majvandringar till Lars! Alltid lika trevligt och vi ses till nästa års majvandringar.

 

Och hur var det nu med bra takt? Det finns tre takter för promenad; vanlig promenadtakt, fågelskådartakt och botanisk takt. Nu var det bra fågelskådartakt, vilket innebär 700–900 m per timme!

 

/Marianne