Nyheter

2018-01-18

Nu drar årets ekoskådning i Närke igång - häng med du också

Gör som de här: häng med och ekoskåda i Närke du också. Numera är det busenkelt att delta, du för in dina kryss på nätet.

Nu kör vi igång årets upplaga av ekoskådning i Närke.

Det handlar om ett skåda miljövänligt: promenera, cykla eller åka kollektiv. Eller så går det att kombinera de olika färdsätten.

Numera för du bara in dina ekokryss på nätet. Häng med och skåda du också i denna annorlunda krysstävling.

 

En av medlemmarna i Närkes Ornitologiska Förening, Tord Larsson, har tagit initiativet till en kryssartävling där man ska försöka undvika att köra bil. Det handlat om ekoskådning, en tävling där man på ett miljömässigt bra sätt skall se så många arter fåglar i Närke som möjligt under ett kalenderår. Se vidare under regler.
Tävlingen är öppen för alla medlemmar i Närkes Ornitologiska Förening.

Tord Larsson har tagit fram ett fint vandringspris som delas ut på ett av NOF:s inomhusmöten till segraren.

 

Första året, 2013, tog Per Karlsson Linderum hem det fina vandringspriset, han lyckades pricka in hela 201 arter. Andra året, 2014, försvarade Per Karlsson sin titel och cyklade in hela 210 arter. Bengt Jalsborn vann 2015, och han lyckades cykla ihop 212 arter, ett svårslaget rekord, trodde många. Men inte för Kjell Johansson som tog ekoskådningen ett snäpp till. Han lyckades få ihop 218 arter! Alla trodde de rekordet skulle stå sig, men 2017 ville Per Wedholm annat. Under hans föräldralediga år fick barnen hänga med i ur och skur. Per lyckades till slut få ihop 220 arter på ekolistan.

 

Men man behöver inte tänka på att slå rekord, man kan tävla med sig själv eller mot någon kompis eller kompisgäng.

- Varje gång jag väljer cykeln framför bilen är en seger, berättar Åsa Bengtsson som är tävlingsledare för ekoskådningen.

 

Vill du också vara med? Läs tävlingsreglerna och häng på!