Nyheter

2018-01-15

Örebros gräsänder räknades i helgen - en rörhöna överraskade

En rörhöna i Svartån vid Örnsro överraskade vid årets januariinventering av gräsänder i Örebro. Foto: Tord Larsson

I helgen räknade Tord Larsson in 1.944 gräsänder längs Svartån i Örebro.

Antal änder är i stort sett lika många som förra året.

Under den årliga räkningen dök några oväntade fåglar upp: Tord observerades en rörhöna vid Örnsro och en gråhäger i Bygärdesbäcken. 

 

Årets andräkning gick som vanligt av stapeln i helgen, berättar Tord Larsson som fick klara inventeringen själv detta år. Hans kompanjon Lennart Wiklund låg hemma med ryggskott.

Tord och Lennart har inventerat gräsänder i Svartån med biflöden ända sedan 1967. Det var med andra ord 52:a året i rad som gräsänderna räknades efter Svartån, Lillån och Bygärdesbäcken i Örebro.

 

Totalt räknade Tord Larsson in 1.944 gräsänder: 1.158 gräsand hanar och 786 honor. Detta är nästan samma resultat som förra året. Mest gräsänder noterades vid Thorsten Ehrenmarks park med omkring 400 fåglar, det vill säga cirka en femtedel av det totala antalet. Som vanligt är det 60 procent hanar och 40 procent honor. Vidare fanns några kanadagäss, grågäss och en storskrake längs Svartån.

 

Under räkningen sker nästa alltid några överraskningar. Vid Dämmet i Bygärdsbäcken till exempel räknades änderna flera gånger då de var oroliga på grund av rastande hundar.

- Helt plötsligt rörde sig en gråhäger i vassen. Den står där och spanar efter fisk i kanalkorset näst orädd. Den har stått där cirka fem meter bort och inte rört sig under nästan tio minuter, därför sågs den inte förrän när räkningen avslutades där, berättar Tord Larsson.

 

Vid Ehrenmarks parken kom en dam förbispringade och frågade ”vilken fågel ser ut som en kaja med vit rand på kroppen?”, den går en bit bort vid strandkanten. Efter att gått förbi fyra gånger så hittade Tord rörhönan. Likheten med ”en kaja med vit rand på kroppen” är ganska slående: nästan lika stor, svart och i detta fall inte fult utveckad röd panna. 

 

Här kan du läsa mer om den årliga gräsandsinventeringen i Örebro. 

Så här har utvecklingen varit bland gräsänderna i Örebro sedan år 2000. Tord Larsson och Lennart Wiklund har inventerat gräsänderna längs Svartån sedan 1967.