Nyheter

2018-03-15

Rekordsen svanrast vid Tysslingen i år

En kall februari och mars gör att det blir en sen svanrast i år vid Tysslingen.

Allt tyder på att sångsvanarnas ankomst till Tysslingen blir den senaste någonsin sedan räkningarna började 1997.

Vid tre tillfällen tidigare har svanarna anlänt sent, vid alla dess tre år har svanarna kommit den 17 mars.

 

De dagliga räkningar av antalet rastande sångsvanar vid sjön Tysslingen väster om Örebro började 1997. Tittar man tillbaka genom åren brukar svanarna anlända till sjön i slutet av februari eller början av mars.

Nu skriver vi den 15 mars, och ännu syns ingen svan vid Tysslingen.
Bara vid tre tillfällen tidigare har sångsvanarna varit senare än i år. Åren 2005 och 2006 kom svanarna sent: både de åren den 17 mars. Även under den kalla vintern 2010 anlände svanarna sent; även då kom de första svanarna den 17 mars.

 

Fortsätter de kalla nätterna och den nordliga vinden pekar mycket på att det blir en rekordsen start på svanrasten. Enligt väderprognosen på SMHI fortsätter de mycket kalla nätterna och nordliga vindar fram till söndag. Men då blir det västliga vindar och det gynnar sångsvanarna som nu finns på Västkusten och i norra Jylland där de ligger i startgroparna för att flytta genom Sverige för att så småningom nå sina häckningsplatser i Finland och Ryssland.

 

En snabb titt på Artportalen visar att det finns flockar med sångsvanar längs den svenska kusten, men det är fortfarande inga stora mängder. Däremot finns det över 8.000 sångsvanar på Jylland, de flesta på norra Jylland, och de är beredda att starta bara vädret blir det rätta.

 

Av KH

 

Den här prickkartan från Artportalen visar var i Sverige det finns flockar på över 50 sångsvanar i Sverige just nu.