Nyheter

2018-04-28

Tredje citronärlan i Närke i år

Under lördagen upptäckte Sandra Tengelin en citronärla vid Vattenparken i Fjugesta. Det var det tredje fyndet i Närke i år. Dokumentationsbild: Torbjörn Arvidson

Under lördagen upptäcktes Sandra Tengelin den tredje citronärlan i Närke i år.

Den upptäcktes vid Vattenparken i Fjugesta.

Sedan tidigare finns en stationär citronärla vid södra Tysslingen, och tidigare under april observerade Bengt Ahl ett exemplar i Kvismaren.

 

Tidigt på lördagsmorgonen tog Sandra Tengelin en cykjeltur från hemmet i Edsberg till Vattenparken i Fjugesta för att titta till fåglarna och bättra på kryssen i ekoskådningen.

Till sin förvåning hittade hon en citronärla, en hanne, i södra delen av Vattenparken. Den larmades ut och fler skådare fick chansen att se den rara fågeln. Det var för övrigt den första observationen av en citronärla någonsin i Lekebergs kommun.

 

Detta var den tredje observationen av citronärla i Närke i år. På morgonen den 21 april upptäckte Ove Pettersson en citronärla vid södra tornet i Tysslingen. Det var fjärde året i rad som citronärlan återvände till samma plats. Men det var ovanligt tidigt i år: förra året upptäcktes den 2 maj, 2016 sågs den första gången 1 maj och år 2015 noterades den första gången den 17 maj.

 

Trots att fyndet i Tysslingen var tidigt, så var observationen av en citronärla av Bengt Ahl i Kvismaren ännu tidigare. Redan den 15 april sågs det exemplaret vid Nynäs högmarker i Kvismaren.

 

Citronärlan har varit näst intill en årligen gäst i landskapet sedan 2006. De flesta observationer  är under april, maj och juni månad.

 

Man kan också notera att det finns hela tre fynd i Närke i år. Tittar man på övriga Sverige i år så finns ett fynd på Västkusten, de övriga är från Öland och östkusten.

Hela tre fynd av citronärla har observerats i Närke i år. Anmärkningsvärt med tanke på att de flesta fynd i Sverige i år finns på Öland och östkusten.