Nyheter

2018-04-01

Trots ihärdig kyla - ekoskådarna stretar på

Thord Eriksson är en av de 13 person som deltar i ekoskådningstävlingen i Närke. Hittills i år har han ekokryssat 83 arter.
Thord Eriksson är en av de som deltar i ekoskådningstävlingen i Närke.
Härom dagen cyklade han ut till Tysslingen för att kryssa svanar, gäss och andra fåglar som sökt sig till sjön.
- Jag hade egentligen inte tänkt att cykla så mycket i år, men det här är lite av ett återfall och det är svårt att låta bli, säger han. 
 
Mars månad är över, och det har varit ovanligt kallt under hela månaden. Nätterna har varit ovanligt kalla, och endast med solen hjälp har termometern orkat över på plusgrader.
Det har också påverkat fågellivet: sångsvanarna är sena men har äntligen kommit, gässen är på plats liksom lärkor, tofsvipor och starar. Men i övrigt känns det segt och vi längtar väl alla efter lite varmare vindar från sydväst.
 
Trots dessa något annorlunda förutsättningar så tuffar ekoskådningstävlingen vidare. Några nya ekoskådare har kommit till: välkomna in i tävlingen. Man deltar helt på sina egna villkor: man kan tävla mot sig själv, man kan se det som en trevlig motionsform, man kan ta rygg på någon annan. Och det är aldrig för sent att hänga med i tävlingen. Det är bara att hålla ordning på sina ekokryss.
 
Hittills har 13 personer fyllt i sina ekokryss i formuläret. De 13 ekoskådarna har sammanlagt observerat 100 av de totalt 126 olika arter som noterats i landskapet under de tre första månaderna.
Leder gör Staffan Gustafsson som kryssat 89 arter på ett miljövänligt sett, alltså cyklat, promenerat eller åkt kollektivt (eller kombinerat dessa färdsätt). Tvåa är Per Wedholm på 84 arter och trea Thord Eriksson på 83 arter.
 
Här är ställningen den 31 mars 2018:
1. Staffan Gustafsson 89 arter
2. Per Wedholm 84
3. Thord Eriksson 83
4. Kjell Ståhlberg 61
5. Albin Mauritzon 59
6. Gun Isacson 53
6. Åsa Bengtsson 53
8.  Simon Eklundh Odler 46
9. Tord Larsson 44
10. Sandra Tengelin 40
11. Kent Halttunen 37
12. Bitte Korslid 36
13. Ulrika Eriksson 29