Nyheter

2018-04-09

Vårsäsongen har börjat för Tjejerna

Först ut var Annikas tjejgrupp med ett besök vid Rånnesta, Tysslingen på tisdagen den 3 april. Starten var efterlängtad så det var tretton tjejer som mötte sig. Någon tog fel på mötesplatsen, cyklade till Södra tornet men orken räckte inte till för att cykla vidare till Rånnesta. Och någon annan (undertecknad) kom för sent! Det var som vanligt med andra ord!

 

Svanantalet var 4 777 st och många av dem låg kvar på matningen och som det har varit den här säsongen låg de flesta på Lerslätten. Det hade setts både mindre sångsvan och snösparvar där men dessa lyckades inte gruppen kryssa.

Första obsen var en ormvråk sedan blev det flera arter i rask följd; starar, tofsvipor, gråhäger och många tranor.

Den viktiga matsäcken intogs i diket vid Lerslätten på vägen in vid Hällby mot Närkes Kil. Kvällen blev kylslagen och avslutades efter jakten på en mindre sångsvan. Men det gav inget resultat. Alla var glada att få spana på fågel och få råd och stöd av ”fröken” Annika som nyss fyllt jämt! Grattis Annika!

 

Länk till Annikas vårprogram...

Länk till Ami/Åsas vårprogram...

 

På torsdag i samma vecka var det så dags för Ami/Åsas tjejgrupp med en första uteträff vid Erik Rosenbergsstugan i Oset. Femton tjejer första gången blev det. Denna grupp är öppen för alla, inget anmälningsförfarande. Kom som du är! Flera av tjejerna är Ekoskådare så det är många som kommer på cykel! Alltid lika trevligt att träffa gänget och de nya som ansluter. Man vet aldrig hur det slutar!

Dimman låg tät över staden menh plötsligt var det en öppning i dimman och solen låg på taken i Näsby som gjorde att det blev ett mycket häftigt sken över området.

Denna kväll hade skrattmåsarna anlänt så det var verkligen ett liv och ett kiv i luften! Det blev många nya och spännande arter för året. Bläsänder, en stjärtandshane som låg och sov på Ormestaängen, knipor, sothönor och strandskator blev kryssade. Vid Eriks stuga hördes bofinken sjunga sin första vårsång och stararna likaså!

Det blir ett fullmatat program för båda grupperna hela våren. Nästa exkursion för Ami/Åsas grupp är den 26 april vid Lillängen i Oset och alla är välkomna. Du behöver bara vara natur- och fågelintresserad, det räcker långt!

 

Välkommen

 

/Marianne