Nyheter

2018-04-11

Vit stork upptäcktes på industriområde i Örebro

En vit stork upptäcktes under måndagen vid Törsjö industriområde söder om Örebro. Den födosökte inne på Stenas industriområde men flög då och då upp och satte sig i någon mast eller lyftstolpe. Foto: Karl-Evert Eklund

Martin Karlsson hade lite svårt att tro på det han såg när han backade in sin sopbil på Stena vid Törsjö på måndagsmorgonen.

- Först trodde jag det var en gam, den såg så ruggig ut, berättar han.

Sedan flög den upp och då konstaterade Martin att det handlade om en vit stork.

 

Den vita storken stannade kvar i området under hela måndagen.

- Det fanns lite sopor den kunde äta av, berättar Martin.

När den vita storken larmades ut kunde flera skådare se storken när den då och då flög upp och satte sig i någon stolpen eller på  något tak. Det var dock förbjudet att gå in på Stenas anläggning eftersom det är ett industriområde där det rör sig  många fordon.

 

Som de flesta kunde se var denna stork omärkt. Sannolikt kommer den från Polen eller någon av de baltiska länderna, och det är en stork som är van att hitta föda vid soptippar.

Även under tisdag morgon kunde några få skådare se den vita storken vid Törsjön utanför Stenas anläggning. Då sågs den på fältet öster om industriområdet. 

Redan under söndagen noterades en vit stork i södra delarna av Närke. Det var Andreas Sandberg som upptäckte en vit stork vid Stora Hammarsundet, söder om Askersund, som flög söderut. Var det samma stork som återkom?

 

Numera är vit stork relativt vanligt förekommande i Närke, men det var några år sedan förra observationen. På Husön vid Kvismaren observerades tre exemplar den 15 och 16 maj 2015. 

Nästan samtliga observationer av vit stork i Närke sedan 2002 är fynd gjorda under maj månad.