Nyheter

2018-04-10

Yxnäset från sin bästa sida!

På spaning över vasskanten mot Hjälmaren från Yxnäset. Bild: Eva Lekter

Yxnäset visade denna dag, söndag den 8 april upp sin bästa sida. Som många känner till så brukar det vara blött, smetigt och blåsigt, men inte denna dag. Kängor räckte mer än väl till för att ta sig fram och ingen vind som störde fågelsången.  En vak, som slutade mitt för udden, hade bildats i kanalmynningen och i vikarna fanns en del isfria partier. De senaste åren har ju annars hela sjön varit öppen och fåglarna redan utspridda.

Redan före udden möttes vi av årets första fiskgjuse och när vi stod på plattformen sågs en rördrom landa i Segersjöviken. Den var nog nyligen anländ för den lätt bara höra några sporadiska blåsningar.
I vakarna var det gått om både knipor, storskrakar och viggar och dessutom ett gäng storskarvar, ett par snatteränder,  en kricka och tre otroligt tjusiga salskrakshannar. Den bruna kärrhöken hade anlänt och kretsade över vassen.
De 11 deltagarna tyckte att korvarna och kaffet smakade ovanligt bra på den ofta vindpinade udden där det nu var helt vindstilla. Utöver de 50 fågelarterna sågs även en citronfjäril och några blåsippor, som vågat sig fram.

 

/Gunnar Nilsson 

Bild: Eva Lekter